Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

PRP sajátvér terápia

Főoldal  /  PRP sajátvér terápia

PRP ízületi kezelés

Többféle PRP sajátvér kezeléssel segítünk a mozgásszervi panaszok enyhítésében Pécsett az Aniron Magánklinika ortopédiai rendelésein. Az autológ sejtterápiák a saját vérből nyert, különböző sejteket és fehérjéket tartalmazó vérplazma felhasználásával végzett ízületi injekciós kezeléseket jelentenek.

A leggyakrabban használt sejtterápia a PRP – Platelet Rich Plasma – saját vérből nyert thrombocytadús plazmainjekciót jelent, melynek lényege, hogy a thrombocytákat (vagyis vérlemezkéket) koncentráltan olyan helyre juttatjuk, ahol biológiai regenerációt tudnak elindítani. A thrombocytákból felszabaduló növekedési faktorok, és gyulladásgátló citokinek olyan biológiailag aktív anyagok, amik a különböző szövetek és sejtek regenerációját segítik elő, a chondocytak (porcsejtek) szaporodására is hatással vannak, vagy gyulladás csökkentő hatásúak.

Az autológ sejtterápiák alkalmazási területe

  • az ín-csonthártya határon kialakult krónikus gyulladások, mint a tenisz-, vagy golfkönyök, krónikus Achilles-íngyulladás, a szintén csonthártya irritáción alapuló sarok-, ill. talpfájdalmak, befagyott váll, alagút szindróma kezelése.
  • az ízületeket borító porcfelszínek sérülése, ill. a kezdeti porckopásos elváltozások, az arthrosis új konzervatív (nem műtéti) kezelése. Sok esetben a protézis beültetése a kezelés eredményessége következtében akár évekkel halasztható.
  • professzionális sportolók sportsérüléseinek, ínhúzódások, ficamok kezelése. A kezelést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a WADA is engedélyezi.

Az autológ sejtterápiák hatásmechanizmusa

Az autológ sejtterápiák a természetes endogén mechanizmusokat használják fel a sérült szövetek regenerálására és gyógyulására.

A test válasza egy sérülésre egy összetett gyógyulási folyamat, hogy a seb a lehető leggyorsabban begyógyuljon. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan megy végbe ez a regenerációs folyamat, meg kell vizsgálni a sejtszinten zajló folyamatokat.

Szövettanilag háromféle sejtet lehet megkülönböztetni a vérben:

  • vörösvértestek, amelyek az oxigén és a szén-dioxid szállításáért felelősek;
  • leukociták, vagyis fehérvérsejtek különböző típusokra oszthatók, és szabályozzák az immunvédelmet, gyulladásos folyamatokat;
  • trombociták, más néven vérlemezkék, amik felelősek a vérzéscsillapításért, és beindítják a sebgyógyulás első fázisait.

Sérülés, vérzés esetén a vérlemezkék összecsapzódnak és vérrögöt képeznek. Emellett növekedési faktorok szabadulnak fel belőlük. A növekedési faktorok felszabadulása elősegíti a gyógyulást azáltal, hogy

  • differenciálatlan őssejteket vonzanak a sérülés helyére, ami a sejtproliferációt (sejtosztódás) segíti elő
  • csökkentik a citokinek felszabadulását, ezáltal csökkentik a gyulladásos reakciókat
  • makrofágokat vonzanak a szövetek gyógyulásának és regenerációjának javítására
  • támogatják a kapillárisok (hajszálerek) növekedését és felgyorsítják a hámképződést

A leukociták (fehérvérsejtek) számos citokint képeznek, amelyeket interleukineknek nevezünk. Ezek közvetítenek a különböző típusú fehérvérsejtek között, és fontos szerepet játszanak az immunvédelemben.

Az autológ sejtterápiák lényege, hogy a páciens teljes véréből azokat a sejteket, gyulladásgátló citokineket vagy növekedési faktorokat izoláljuk és koncentráljuk, amelyek a legjobb terápiás eredményt ígérik. A sérülés helyére kerülnek, és támogatják a fiziológiai regenerációt és gyógyulási folyamatot, teljesen természetes módon segítik a szervezetet a sérült szövetek gyógyulásában, ezáltal a fájdalomcsillapításban.

Az általunk használt rendszer lehetővé teszi változó koncentrációjú fehérvérsejtek és trombociták előállítását, így az orvos számos különböző autológ sejtterápiát kínálhat, mely a betegek egyéni terápiás igényeit még jobban kielégíthetik.

Az általunk használt koncentrátumok a következők

  • PRP – Vérlemezkékben gazdag plazma: koncentrált vérlemezke koncentrátumot tartalmazó plazma
  • rPRP – vörös PRP: nagyon magas vérlemezke-koncentrátum mellett tartalmaz vörösvértesteket, és jelentős mennyiségű fehérvérsejtet. A normál vérben levő vérlemezkék koncentrációjának akár két-háromszorosát tudunk elérni.
  • wPRP – fehér PRP: szintén magas vérlemezke-koncentrátumot tartalmaz, de fehérvérsejt tartalma alacsony, ill. vörösvértesteket nem tartalmaz
  • APC – Autológ vérlemezke-koncentrátum: erősen koncentrált vérlemezke koncentrátum véralvadásgátlóval, magas fehérvérsejt, és alacsony vörösvértest tartalommal
  • ACS – Autológ kondicionált szérum: gyulladásgátló citokineket vagy növekedési faktorokat koncentráltan tartalmazó szérum

A kezelés menete

A pácienstől egyszerű vénás vérvétellel levett kevés vérből teljesen zárt, steril, automatizáltan működő speciális, egyszer-használatos orvos-technológiai eszközzel nyerjük ki a növekedési faktorokat, thrombocytákat, őssejteket, citokineket, majd a dúsító eljárást követően a saját-vér koncentrátumot, a gyógyító szérumot injekció formájában a porckopás, krónikus ízületi vagy íngyulladás, sportsérülés helyére juttatjuk.
Az egyes eljárásokkal nyert szérum mennyisége, és összetétele nagyban függ a páciens hidratáltsági állapotától, ezért célszerű sok folyadékot fogyasztani a kezelés előtt.
A beavatkozás rendelői körülmények között történhet, kórházi tartózkodást nem igényel.

Kezelés utáni teendők

  • Fontos a kezdeti tehermentesítés. Két hétig az adott ízület, illetve testtájék minden nagyobb fizikai megterhelésének kerülése javasolt. Ezt követően fokozatosan, csak fájdalomhatárig ajánlott terhelni, lehetőség szerint gyógytornász szakember vezetésével!
  • Jegelés, fájdalomcsillapítás. A készítmény beadása nem fájdalmatlan, hiszen eleve egy fájdalmas, esetleg gyulladásban lévő területre, ízületbe adjuk az injekciót, ami feszítő érzéssel járhat. A teljes felépülés egyénenként változó módon 3-6 hét lehet, de az eredmény a kezelés megkezdésekor fennálló állapottól függ.