Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Csecsemő és gyermek ultrahang diagnosztika

Főoldal  /  Ultrahang vizsgálatok  /  Csecsemő és gyermek ultrahang diagnosztika

Csecsemők koponya és hasi ultrahangos vizsgálatainak elvégzése az esetleges rendellenességek korai felismerése szempontjából életre szóló jelentősége lehet. A szűréssel igen korai csecsemőkorban olyan fejlődési rendellenességeket, elváltozásokat lehet kiszűrni, melyek még nem okoznak panaszt. Így még a tünetek megjelenése előtt meg lehet kezdeni a szükséges kezelést. Az ultrahangos vizsgálat fájdalommentes, nem terheli a csecsemő szervezetét, nincs semmilyen mellékhatása, ezért bármikor megismételhető.

Hasi ultrahangvizsgálat

A vizsgálat során az összes hasi szervet megnézzük, különös tekintettel a vesékre, mellékvesékre, húgyutakra, májra, epeutakra. Jól kimutathatóak az esetleges veleszületett rendellenességek (pl. az egyik oldalon hiányzó vese, vesemedence tágulat), illetve szerzett elváltozások (vérzés, tumor, stb). Kisfiúk esetében a le nem szállt herék helyzete meghatározható. Az ultrahang vizsgálattal rendkívül jól szűrhetők a hasi és kismedencei nyirokcsomók is. A vizsgálat nagyon fontos olyan csecsemőknél, ahol már magzati korban is látszódott üregrendszeri tágulat a vesében, akinek a családjában örökölt betegség igazolható. Sárgaság esetén elengedhetetlen az epeutak vizsgálata, hányós, hasfájós gyermeknél a gyomorszűkület kizárása.

Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel, de ideális, ha a baba a vizsgálat előtt jóllakik, szopott.

Gyermekek ultrahangos vizsgálata

Gyermekkorban gyakran előfordulnak olyan állapotok, betegségek, melyek pontos diagnosztizálásához szükséges az ultrahangos vizsgálat. Gyermekek esetében leggyakrabban balesetből adódó panaszok, sérülések, hasi panaszok, illetve duzzadt, normálistól eltérő nyirokcsomók esetén végzünk ultrahangos vizsgálatot.

A hasfájás hátterében nemcsak vírus vagy bakteriális fertőzés, vagy egyszerűen túlzásba vitt étkezés állhat. Lehetnek komoly okok is a háttérben, mint például bélcsavarodás, nyirokcsomó gyulladás, vagy vakbélgyulladás, akár daganatos betegség is. Ultrahanggal ezek általában jól vizsgálhatók.

Kisfiúknál ismeretlen eredetű fájdalom, herecsavarodás, gyulladás, fejlődési rendellenesség, sérv, rejtettheréjűség, folyadékgyülem, daganat kimutatására az ultrahangos vizsgálat kiválóan alkalmas A here és mellékhere szerkezeti eltérései, valamint a szervek vérkeringése is ábrázolható.

A hirtelen, nagyot nőtt gyermekek térdízületnél vagy a bokánál jelentkező fájdalma esetén ízületi ultrahangvizsgálatra van lehetőség.

Az ultrahang vizsgálatnak nincsenek káros hatásai, mellékhatásai, akárhányszor ismételhető, biztonságos, fájdalommentes vizsgálat. A hasi szervek közül elsősorban az un. parenchymás szervek (máj, lép, vesék, hasnyálmirigy) vizsgálhatók, de a vizeletelvezető rendszer, húgyhólyag, egyes esetekben a bélrendszer is vizsgálható.

A nagyobb gyermek 3-4 órával a vizsgálat előtt már ne egyen, de csecsemőknél, kisebb gyermekeknél fontosabb, hogy nyugodtak legyenek, ne sírjanak, feszítsék a hasukat vizsgálat alatt. Így náluk ettől eltekintünk. A kismedence megfelelő vizsgálatához jó, ha a húgyhólyag tele van, ezért javasoltjuk sokat itatni a gyermeket, elsősorban vízzel, esetleg szűrt gyümölcslével.

A gyermekek felvilágosítása, tájékoztatása nagyon fontos minden életkorban. Természetesen az adott gyermek értelmi szintjének megfelelő módon, de érdemes elmondani, hogy a vizsgálat során a doktor néni zselével keni be a hasát, majd egy vizsgálófejjel „megsimogatja”.