Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Diabetológia

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Diabetológia

A diabétesz korunk népbetegsége

A diabétesz (cukorbetegség) korunk népbetegsége, a magyar lakosság kb. 8%-a. Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros cukor-anyagcserével rendelkezik. Magyarországon jelenleg kb. 600.000 cukorbeteget tartanak nyílván és számuk folyamatosan évente 5-10%-al növekszik. Külön az időskorúak körében előfordulása 13%. Míg 2007-ben világszerte 246 millió beteg volt nyilvántartva, addig 2025-re 380 millió diabéteszes beteget jósolnak. Lényege, hogy a hasnyálmirigy inzulin termelése károsodik, vagy a szervezetben nem megfelelően hasznosul a hasnyálmirigy által termelt inzulin. Két leggyakrabban előforduló típusa az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség. Legutóbbi több mint 90%, és kimutatások szerint, amikor felfedezik, akkor már a hasnyálmirigy 50%-a nem működik.

A 3 havi cukorátlag (HgbA1c) segítségével jól monitorozható a szénhidrát anyagcsere alakulása. 1%-os emelkedése esetén 20%-ban nő a szívérrendszeri szövődmények (szívinfarktus, érszűkület, stroke stb.) gyakorisága. A többi szövődmény is jelentős következményekkel járhat. Nem megfelelő szénhidrát anyagcsere helyzetben a több stádiumú – legvégső soron a rendszeres dialízisre szoruló – veseérintettségtől (nephropathia), a szem érintettség (retinopathia) esetén vakságig-, perifériás idegérintettség esetén (neuropathia) az alsó végtagok zsibbadásán keresztül a teljes érzéketlenség miatt nehezen gyógyuló talpi fekélyek kialakulásáig ill. a gyakori fertőzések és érszűkület miatt a végtag elvesztéséig sok minden előfordulhat, melyeket a dohányzás-, valamint több életviteli tényező is elősegíthet, ill. siettethet. A 2 típusú DM kockázati tényezői: kor :>45év, túlsúly: BMI 25 kg/m2, inaktivitás, magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, érbetegség, diabéteszes előállapotok, diabeteses rokon, születési súly, etnikum.

Fontos információk

  • Cukorbetegek körében 2-4 x nagyobb a keringési eredetű halálozás.
  • 2-4 x nagyobb a stroke veszélye, mint nem-cukorbetegekben.
  • Neuropathia a cukorbetegek 60-70 % – ában alakul ki.
  • Minden 4-ik alsó végtag-amputált-, 5-ik akut miokardiális infarktussal-, 6-ik végstádiumú veseelégtelenséggel-, 7-ik angina pectoris-szal és stroke-kal-, 8-ik TIA-val kórházba került beteg 2-es típusú diabéteszben szenved.
  • A DM betegek 75%-a szívérrendszeri eseményben hal meg.
  • Az összhalálozás 19%-a diabéteszes betegek körében fordul elő.
  • A várható élettartam 5-10 évvel rövidebb.
  • Az erectilis disfunctio (merevedési zavar) a cukorbeteg férfiak 30-50%-án érinti, míg ugyanez az arány a nem cukorbeteg 40-70 éves férfiak körében hozzávetőlegesen 3-10% köré tehető.
  • 2003-as magyar felmérés szerint: a szövődménnyel rendelkező 2-es típusú diabéteszesek kezelési költsége 14,2 milliárd Ft volt.

A cukorbetegség minél korábbi felfedezése

A fentiek miatt fontos a cukorbetegség minél korábbi felfedezése (családi halmozódás esetén a kivizsgálások időben való megkezdése), és megfeleő kezelése, valamint a szövődmények kialakulásának lehetőség szerinti megelőzése. Elengedhetetlen a megfeleő életvitel: testmozgás, diéta, lábápolás, rendszeres vércukorprofil-, EKG-kontroll, szemészeti vizsgálat, laborkontroll (vesefunkció, HgbA1c, vizelet vizsgálat, húgysav), ill. a neuropathia vizsgálata, terhesség esetén a megfelelő gondozás.

A diabetológus segít abban, hogy a fentiek-, ill. a klinikai tünetek alapján a diabetesz diagnózisa időben megszülessen és a szükséges therápiával ill. tanácsokkal a kezelése megkezdődjön. Megfelelő indikáció esetén olyan gyógyszert írhat fel, mely javaslathoz kötött, figyelembe véve, hogy lehetőség szerint a testsúlyt ne növelje, ill. hogy a meglévő még működő hasnyálmirigyet ne merítse ki, ne okozzon hypoglycaemiát (kórosan alacsony vércukrot). Az insulin-, tű-, vércukormérő-, tesztcsík felírása-, ill. háziorvos számára a javaslat megadása-, a rendszeres diabetológiai kontroll-, és szükség szerint a diabéteszes beteg lejárt jogosítványának a meghosszabbíthatóságáról való nyilatkozás szintén a munkakörünkbe tartozik.