Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Dietetikai tanácsadás

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Dietetikai tanácsadás

A dietetika helyes táplálkozással foglalkozó tudományág, ami a betegség által előidézett anyagcsere folyamatokat vizsgálja. Ma már nyilvánvaló, hogy a táplálkozásnak kiemelt jelentősége van az egészség fenntartásában, a betegségek megelőzésében, illetve kezelésében. Ennek a területnek a szakembere pedig a dietetikus, aki az egészséges és beteg emberek számára nyújt széleskörű táplálkozási tanácsadást és segít a helyes életmód kialakításában is.

„Az vagy amit megeszel!” Nézzünk az ételeink mélyére, vizsgáljuk meg az összetevőket, hiszen szervezetünk normál működéséhez nélkülönözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok, vitaminok és ásványanyagok bevitele. A táplálkozási szokásaink kismértékű megváltoztatása is már jelentősen befolyásolhatja az egészségünket és csökkenhetjük a betegségek kialakulásának kockázatát.

Cukorbetegség

A túlzott energiabevitel és cukorfogyasztás nemcsak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a II. típusú cukorbetegség kialakulását is. A cukorbetegség kezelésének három fő eleme a megfelelő étrend, a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás és az ehhez illesztett gyógyszeres kezelés. Cél a vércukorérték ideális értékhatárok között tartása, de hogy ezt étkezéssel, hogyan éri el, nehézséget okozhat. Fontos, hogy a megfelelő dietetikushoz forduljon, hogy meg tudja, miért érdemes változtatni? Mit egyen? Mikor és mennyit? A cukormentes diéta követése időigényes, ám számos segítség áll azok rendelkezésére, akiknél egyszer már felismerték a diabetest. Egy képzett dietetikus segít megtalálni a szükséges ételeket, valamint felépíteni egy olyan ízletes, kiegyensúlyozott étrendet, mely alkalmazkodik az egyén életmódjához.

Cöliákia (lisztérzékenység)

A cöliákia avagy lisztérzékenység a vékonybélnek egy olyan állapota, amit a glutén által kiváltott, összetett immunológiai válasz okoz. A glutén egy raktározó fehérje, mely megtalálható a búzában, illetve egyéb gabonafélékben, mint rozsban, árpában vagy zabban. A cöliákia betegsége egy sor gyengeséget eredményező tünetben nyilvánul meg, ám a megfelelő gluténmentes étrendet követve szenvedői teljesen felépülhetnek. A diéta célja azonban az, hogy alternatív lehetőségeket kínáljon a táplálkozás során rendelkezésünkre álló nyersanyagok, ételkészítési eljárások és életmód változtatási lehetőségek kínálatából, minden esetben szem előtt tartva az egyén igényeit és lehetőségeit.

Várandós és szoptató édesanyák étrendje

Már a fogantatás előtti időszakban, fontos hogy az anyuka tápláltsági állapota optimális legyen, és a tápanyagraktárak megfelelő feltöltéséről is gondoskodni kell annak érdekében, hogy problémamentesen fejlődjön a kismamának és leendő gyermekének szervezete.

Ezért elsőször a helyes nyersanyag válogatás szempontjait célszerű elsajátítani, mellyel biztosítani tudja a szükséges vitaminokat és ásványanyagokat. Azt követően pedig hasznos ételkészítési eljárásokat tanulhat meg, amivel egészségesen, és speciálisan a megnövekedett energia és tápanyagigényeket lehet kielégíteni.

A szakember segít, hogy megfelelően felkészítse anyai szervezetét kisbabájának első bölcsőjét, az anyaméhet!

Sporttáplálkozás

Ahogy mondani szokás: „a legjobb étrend sem tesz egy átlagos képességű sportolót világklasszissá, de a helytelen táplálkozás a világklasszis teljesítményét is átlagossá ronthatja.” Fontos az individualizált tanácsadás, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni; sportág jellege és intenzitása, versenyidőszak, testtömeg, testösszetétel, energiaszükséglet stb. Ezek tükrében lényeges a fehérje, zsír és szénhidrát eloszlása az étkezések alkalmával, mindazonáltal szükséges az energia egyensúly és folyadékbevitel pontos meghatározása is. Hiszen a megfelelő tápanyag és folyadékbevitel javítani tud a sportoló állóképességén és teljesítményén. Továbbá gondoskodni kell a vitamin és ásványianyagok pótlásáról is, amivel megelőzhető a fáradékonyság és az izomgörcs, illetve megerősíthető az immunrendszer.

Egy igazi sportolónak nélkülözhetetlen a táplálkozási praktikák alkalmazása az edzés előtt, alatt és után egyaránt, mellyel fenntarthatja fittségi szintjét.

Fogyókúra

A mai felgyorsult világban megváltozott az életmódunk, ami kihat a táplálkozási szokásainkra is. Az élelmiszeripar által kínált termékek sokaságában felmerül a kérdés bennünk; vajon egészséges-e? Milyen hatással van a testsúlyomra? Mennyit ehetek belőle? Ahhoz, hogy elérje a kívánt testformát szüksége van egyéni diétára, ami a szervet igényeihez módosul, mindazonáltal elengedhetetlen a helyes mozgásforma kiválasztása is.

Az elhízás étrendi kezelésének célja a testtömeg többlet és testzsír többlet csökkentése a kívánatos testtömeg elérése és fenntartása, az elhízással járó szövődmények megelőzése. Az étrenden és praktikákon kívül, motivációt biztosítanak a szakemberek, hiszen a fogyókúra kihívásait szem előtt tartva bármit el lehet érni, ha megfelelő körülmények között kezd neki az életmódváltásnak.

Dietotherápiák

Az egészségügy kapuján belépve számos akut és krónikus megbetegedéssel találkozhatunk. A betegségek invazív és gyógyszeres kezelése mellett, elmaradhatatlan a megfelelő életmód kialakítása is a tünetek enyhítése és mihamarabbi gyógyulás érdekében.

„Minden kórállapot a beteg testére szabott egyéni diétát követel meg” Hippokratész ideájának és modern orvostudomány fejlődésének köszönhetően, felhívják a figyelmet, az újabb dietoterápiák bevezetésének szükségességére. A dietetikus már szakszerű táplálkozási tanácsot ad a szív és érrendszeri megbetegedések, a pajzsmirigy megbetegedések, a gyomor és bélrendszeri megbetegedések, illetve számos egyéb belgyógyászati problémák kezelésével kapcsolatban is.

Mintaértrendek