Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

STD – szexuális úton terjedő betegségek

Főoldal  /  Szakrendelések  /  STD – szexuális úton terjedő betegségek

Mi az STD?

A korábbi „nemibetegség” fogalom helyett ma a világon mindenütt és minden nyelven az STD (Sexually Transmitted Diseases) rövidítést használják. Helyesen, szabatosan fordítani magyarra sem lehet, a „nemi érintkezéssel terjedő fertőzések” kifejezést használják szélesebb körben, használatos még az STI (Sexually Transmitted Infections) kifejezés is. Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él. Érdemes tudni, hogy több mint 30 féle kórokozó (amelyek között baktériumokat, vírusokat, gombákat, egysejtűeket és élősködőket egyaránt találunk) terjedhet szexuális együttlét kapcsán.

Hogyan veszem észre, hogy megfertőződtem?

Ha a fertőzés főként a nemi szervek területére korlátozódik, kóros váladékozás, folyás, hólyagok, sebek, kiütések, növedékek, viszketés, fájdalom jelentkezhetnek. A lappangási idő eltérő lehet – gonorrhoea esetén együttlét után néhány nappal jelentkeznek a tünetek, chlamydia infekció esetén néhány héttel, míg HPV okozta nemi szervi szemölcsök hónapokkal később jelentkeznek. Előfordulhat a fertőződést követően hosszabb ideig tünetmentes állapot is. Vannak azonban olyan fertőzések is, melyek a test egyéb területein kiütéssel, lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodással esetleg hasmenéssel, hányással, sárgasággal járnak. Minél hamarabb ki kell vizsgálni a panaszok okát, hiszen a tünetek alapján nem lehet eldönteni, hogy melyik kórokozó idézi elő a betegséget. Ehhez speciális vizsgálatokat kell elvégezni. Célszerű a partnerrel együtt szakorvoshoz fordulni, hogy a kivizsgálás és kezelés párhuzamosan megtörténhessen, amivel elejét vehetjük a” ping-pong” fertőzés kialakulásának.

A nemi úton terjedő fertőzések sokszor hosszú ideig tünetmentesek, így látszólag teljesen egészséges partnertől is el lehet kapni a betegséget. Tartós immunvédelem nem alakul ki, ugyanazt a fertőzést többször el lehet kapni.

Mi történik az orvosi vizsgálaton?

Az orvosi vizsgálaton a doktor megkérdezi, milyen panaszai vannak, azok mióta állnak fenn. A betegség által érintett bőr- és nyálkahártya területeket megtekinti, a környéki nyirokcsomókat megtapogatja. Váladékot és/vagy vért vesz, melynek mikroszkópos, tenyésztéses illetve egyéb speciális (pl.: PCR) vizsgálatára van szükség ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, mi a baj. A pontos kivizsgálás elengedhetetlen ahhoz, hogy célzottan, ne vaktában történjen a kezelés. Ugyanilyen lényeges, hogy a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatokat is elvégezzék, ugyanis a panaszok, tünetek enyhülése, megszűnése nem feltétlenül jelent egyet a fertőzés megszűnésével. Ezért fontos, hogy esetleg még tünetmentes, de már fertőződött partnere is Önnel tartson a vizsgálatra, és részt vegyen a kezelésben. Kezeletlen esetben ezek a betegségek szövődményekhez vezetnek. A kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, amelyek mind a férfi mind a nő részéről kulcsfontosságúak a megtermékenyítésben, ezért a krónikus fertőzés meddőséghez vezethet.

Kimutatható kórokozók

  • Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasmák (M.hominis, M.genitalium, Ureaplasma urealyticum) , Herpes simplex virus,Trichomonas vaginalis kimutatása molekuláris biológiai (PCR) módszerrel
  • Human papillomavírus kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel, HPV tipizálás (alacsony illetve magas onkogén kockázatú vírus típusok meghatározása)
  • Candida fajok tenyésztése,tipizálása
  • Gennykeltő és nem gennykeltő, anaerob és aerob baktériumok (tenyésztés és rezisztencia vizsgálat)
  • Ellenanyag vizsgálat vérből: Hepatitis B és C vírusok , HIV, szifilisz szerológa (RPR, TPHA), Herpes simplex virus 1,2, Cytomegalovirus

Rendelőnk kiemelt figyelmet szentel a HPV (human papilloma vírus) által okozott betegségeknek, tekintettel arra, hogy az akut fertőzésen túl daganatkeltő hatása is van.

HPV vizsgálat és tipizálás (férfiaknak is!)

A HPV (human papilloma vírus) fertőzés világszerte a leggyakoribb vírusos STD (szexuális úton terjedő fertőzés), amely a férfi és női belső és külső nemiszervek, a végbél és a száj nyálkahártyáján is okozhat tüneteket, panaszokat. A szexuálisan aktív felnőttek 80%-a élete során átesik ezen a fertőzésen. Több mint 40 HPV típus adódhat át szexuális érintkezés révén. A fertőzött személlyel történő szexuális kapcsolat után hetekkel, hónapokkal jelennek meg. A HPV-fertőzés legnagyobb gyakorisággal a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők körében fordul elő, és a szexuálisan aktív egyének életre szóló kockázata nemtől függetlenül 50%-ra tehető. A magas rákkockázatú HPV felelős a hímvessző, a hüvely és a szeméremtest rákok 40%-áért , végbélrákok 90 %-áért, a fej-nyaki rákok 12%-áért. A nemi élet megkezdése előtti vakcináció közel 100%-os védettséget biztosít a védőoltásban levő HPV-típusok okozta rákos és jóindulatú megbetegedések ellen. A rendszeres szűrővizsgálatok is óriási jelentőséggel bírnak a komolyabb kóros állapotok kialakulásának megelőzésében. A szemölcsök kezelhetőek ecseteléssel, fagyasztással, égetéssel, lézerrel, helyi immunválasz módosító szerrel, műtéttel, ami gyógyszeres immunerősítő kezeléssel egészíthető ki. Sokféle eljárás alkalmazható, ezek egy részét a beteg használja, míg más beavatkozásokat az orvos végez.