Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Hypertónia szakrendelés

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Hypertónia szakrendelés

A magas vérnyomás betegség korunk legelterjedtebb betegsége, ami szövődményein keresztül a legnagyobb mértékben felelős a halálozásért világszerte.

Sajnos az esetek nagy részében ma sincs megfelelően kezelve a magas vérnyomás. Pedig a diagnózis felállításához a legegyszerűbb vizsgálat áll rendelkezésre (vérnyomásmérők ma már mindenki számára elérhetők, egyszerűen használhatók), és kezelési lehetőségeink is bőségesek. Mégis a hypertoniások 60-80%-a tudja csak, hogy magas a vérnyomása, közülük 80% áll kezelés alatt, de ebből is csak 40-50%-ban érik el a jól beállított vérnyomást. Vagyis 100 magas vérnyomásban szenvedő emberből mindössze 28-30-nak van jól beállítva a vérnyomása. A többi 70-72 embernél biztosan kialakul a magas vérnyomás okozta érszűkület, érelmeszesedés, ami agyi, szív, vesebetegségekhez, érelzáródások okozta katasztrófákhoz vezet. Pedig mindez megelőzhető lenne.

Miért van ez így?

Leginkább azért, mert a magas vérnyomás nem fáj, nem okoz panaszt az esetek nagy részében. Itt nem a kritikus 180-200/100 Hgmm-es vérnyomásra gondolunk, hanem a 140/90 Hgmm felettire, ami évek alatt teszi tönkre érrendszerünket. Így szűrések, vérnyomás mérés nélkül sokszor ki sem derül a betegség. Amikor azonban egyértelműen bebizonyosodik, hogy tartósan magas a vérnyomás, a kezelést sok embernek nehéz elfogadni, hiszen jól van, nem érzi betegnek magát, akkor miért szedjen gyógyszert, ráadásul minden nap, élete végéig?! Azért, mert jobb napi 1 tablettát bevenni, és ezzel a vérnyomást normál értéken tartani élete végéig, mint egy szívinfarktus, vagy agylágyulás után napi 6-8-10 gyógyszert szedni, és azzal együtt élni, hogy a szövődmény miatt kialakult végleges egészségkárosodás megnehezíti mindennapjait, sokszor munkaképtelenné, ezzel kiszolgáltatottá teszi az embert. Sajnos a 40-50 éves férfiak körében ma Magyarországon a szívinfarktus, agyi érkatasztrófa (stroke) gyakori, ami munkaképes férfiak elvesztésének leggyakoribb oka. Hány család, gyermek kell emiatt magára maradjon?

Azt szeretnénk, ha minél kevesebb!

Szakrendelésünkön az alábbiakat végezzük:

  • a magas vérnyomás típusának felderítése, kivizsgálása
  • megfelelő, személyre szabott kezelés
  • rendszeres utánkövetés, gondozás
  • a magas vérnyomás okozta célszerv károsodások felmérése, kezelése