Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Urológia

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Urológia

Az urológia foglalkozik a húgy-ivarszervek betegségeivel, mindkét nemnél. Ide tartoznak a vesék sebészeti, (a belgyógyászati vesebetegségekkel a nefrológus foglalkozik), a vesevezetékek, a húgyhólyag, valamint a húgycső megbetegedései. A férfiaknál ez kiegészül a pénisz, herék, mellékherék, prosztata és ondóhólyag területén jelentkező elváltozások gyógyításával.

Emellett az andrológia (férfigyógyászat) olyan speciális, önállósodott urológiai szakterület, mely a férfi szexuális- és megtermékenyítő képességének problémaival foglalkozik, azok sebészi és gyógyszeres kezelése alapján.

Gyakori urológiai betegségek

  • húgyivarszervi fejlődési rendellenességek,
  • húgy-ivarszervi daganatok (vese-, vesevezeték-, húgyhólyag-, prosztata-, here-, péniszdaganatok),
  • húgy-ivarszervi gyulladásos kórképek,
  • inkontinencia,
  • köves megbetegedések

A vizsgálat

Urológiai vizsgálat során a szakorvos meghallgatja a páciens problémáit. A részletes kórtörténet felvételét követően vizeletvizsgálat, orvosi fizikális vizsgálat, illetve az urológiai szervek ultrahang vizsgálata történik. Szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. Az orvosi vizsgálat nem jár fájdalommal, egyedül a prosztata vizsgálata (mely a végbél felől tapintással történik) járhat minimális kellemetlenséggel. Amennyiben ezek a vizsgálatok nem elégségesek, egyéb kivizsgálásokra (pl.: natív röntgenfelvétel, hólyagtükrözés, kiválasztásos urográfia, has-kismedence CT/MRI vizsgálat) utaljuk pácienseinket.

Kezelések

Az urológiai betegségek nagy része gyógyszeresen kezelhető, adott esetben azonban a műtéti megoldás a célravezető. Az urológiai műtétek gyakran megoldhatók endoszkópos úton (felső- és alsó húgyúti endoszkópia, laparoszkópia), még olyan esetekben is, melyeket korábban csak a nyitott sebészi úton lehetett orvosolni. Természetesen ezen eljárások korlátai miatt nyílt, feltárásos műtéti megoldásoknak is fontos szerepe van az urológiában.