Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Bőrgyógyászat

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Bőrgyógyászat

Akut és krónikus bőrbetegségek kezelése:

  • Bőrviszketéssel járó kórképek
  • Különböző eredetű ekzema
  • Atopiás dermatitis
  • Csalánkiütés
  • Psoriasis
  • Visszérbetegség, mélyvénás thrombosis talaján kialakult lábszárfekély

Fertőzéses eredetű bőrbetegségek:

  • Vírusos szemölcsök a bőrön és a nemi szerveken (közönséges szemölcs, molluscum contagiosum, condyloma)
  • Bakteriális folyamatok (ótvar, szőrtüszőgyulladás, kelés, erythrasma)
  • Bőr és a köröm gombás betegségei

Dermatoscopia

Bőrgyógyászati rákszűrés dermatoszkóppal. A vizsgálat egy speciális kézi műszerrel – bőrgyógyászati optikai eszközzel történik, amely a bőr felszínén elhelyezkedő pigmentált anyajegyek, szemölcsök, jó és rosszindulatú daganatok felismerésére alkalmas. Segítségével kiszűrhetők azok az elváltozások, amelyek rákmegelőző állapotnak felelnek meg, így időben történő műtéti eltávolításukkal elkerülhető egy rosszindulatú tumor kifejlődése.

Digitális anyajegy-térképezés

A digitális dermatoszkópiás rendszer lehetőséget ad a bőrgyógyászoknak a bőr felső rétegeibe való bepillantásra, és a bőr emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére. A digitális dermatoszkóp lehetővé teszi az azonnali diagnózist és a rendszeres ellenőrzéshez szükséges adattárolást, mikroszkópos kép rögzítését makroszkópos testtérképhez. A módszer fájdalommentes, és a beteg számára is betekintést nyújt a vizsgálat menetébe a képernyőn keresztül.

A nagy nagyítású felvételeken jól láthatóak az anyajegyekre jellemző szerkezeti elemek, azok szabályossága ill. szabálytalansága. Mindez elősegíti az anyajegyek gyors és pontos kiértékelését. A rendszeres ellenőrzések során az előző képek összehasonlíthatóak az új felvételekkel, így az anyajegyeken jelentkező változások korábban észlelhetőek.

Az esetek nagy részében már a vizsgálat közben eldönthető , hogy mely bőrjelenségek igénylik a sebészi eltávolítást, a rendszeres ellenőrzést, illetve melyek azok, amelyeket biztosan nem kell eltávolítani. Amennyiben a kép nem egyértelmű, a diagnózis további pontosítása szükséges, lehetőség van a számítógép szoftvere segítségével az elváltozások – anyajegyek – kielemzésére a nemzetközileg elfogadott szabványos normák alapján. A számítógépes anyajegyszűrés kb. 20 százalékkal pontosabb diagnózist ad, mint a szabad szemmel végzett vizsgálat. Ez különösen korai melanoma esetén nagyon hasznos, mert a korai felfedezéssel a súlyos kimenetel megelőzhető. A digitális dermatoszkópia további lehetőséget ad arra, hogy az évek során az adott anyajegyről ismételt felvételeket készítve a rosszindulatú átalakulást jelző legkisebb – szabad szemmel még nem észlelhető – változást is felismerjük.

Cryoterápia

Folyékony nitrogénnel történő fagyasztás. Vírusos szemölcsök, időskori napfénykárosodások, egyes jóindulatú daganatok, hegek, ill. daganat előtti állapotok kezelésére alkalmas.

Kozmetológia – esztétikai bőrgyógyászat

Az orvosi kozmetológia kezeléseinkkel a célunk a szépség és a természetesség megőrzése, az öregedés hatásainak lassítása, az esetlegesen kialakult bőrhibák eltüntetése. Kezdetektől fogva a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazzuk, törekszünk arra, hogy a végeredmény a páciens számára teljesen kielégítő, természetes hatású, nyom és hegesedés nélküli legyen.

Az alábbi kezeléseket alkalmazzuk:

Hyaluronsavas ránc és ajakfeltöltés

Ráncok, ajakkontúr korrekciója hyaluronsavval, injekciós technikával történik. Az eljárás során a bőr kötőszövetében természetesen is jelenlévő hyaluronsavat egy kristálytiszta zselé formájában nagyon vékony injekciós tűvel juttatjuk be a bőrbe. A hyaluronsav természetes állapotában a bőrben található. Sok millió kezelésnél használták biztonságosan a világszerte. Ezen természetes anyag a bőrbe, közvetlenül a ráncok alá fecskendezve térfogatot pótol, mindeközben pedig természetes módon emeli ki a ráncokat. Megkülönbözteti a többi ráncfeltöltő anyagtól az a mód, ahogyan a bőrben eloszlik, és ahogyan természetes módon képes vízmolekulákat megkötni. Ez utóbbi folyamat hozzájárul a térfogat növeléséhez, és annak folyamatos, hosszú távú fenntartásához is. Az eredmény részben azonnal látható, de kb. 7-10 nap múlva mutatja a teljes kialakult állapotot. A szemöldökök közötti, a szem körüli ráncok, a nasolabiális redő (az orrtól az ajakzugig futó redő), ill. az ajakzug korrigálhatóak. A kezelés rövid időt vesz igénybe, minden esetben előzetes konzultáció szükséges. Fertőzés átvitele és allergiás reakciókkal legritkább esetben fordulnak elő. A hónapok múlásával a hyaluronsav fokozatosan bomlik le a szervezetben, és mindenfajta maradvány visszahagyása nélkül szívódik fel a bőrből. Az eredmény tartóssága több tényező függvényében (a ránc karaktere, a beadott anyag mennyisége, az életkor, az életvitel, bőrtípus) 9-15 hónapra tehető.

Mezoterápia

A mezoterápia apró, a bőrbe adott mikroinjekciók segítségével végzett kezelés, amely alkalmas bőrfiatalításra, bőrfrissítésre az arcon, nyakon, dekoltázson, kézháton a bőr üdeségét előidéző természetes alapanyagokkal, kúraszerűen.

Stria kezelés

A striák a bőr hirtelen megnyúlása miatt a feszülés irányára merőlegesen kialakuló lilás-vöröses vagy gyöngyház-színű csíkok. Megjelenhetnek a hirtelen hízástól/ fogyástól, izomtömeg növekedésétől illetve jellegzetesen terhesség alatt.

A stria kezelése dermarolleres vagy CO2 lézeres beavatkozással történik. Többszöri kezelés alkalmas az elváltozások részleges feltelítésére, halványítására.

Hajhullás, kopaszodás

A hajhullás oka gyakran valamilyen belső szervi góc, belgyógyászati betegég (pl. pajzsmirigy-alulműködés), gyógyszerszedés (pl. syncumar), hormonális probléma (tesztoszteron túltermelés vagy érzékenység) vagy esetleg ásványi anyag (vas, cink)/ vitaminhiány. Ha a hajhullás mértéke meghaladja a napi 60-100 szálat, orvoshoz kell fordulni.

Első lépés mindig az oki diagnózis felállítása, a kezelés ennek megfelelően történik. A diagnózis felállításában nagyban segít a részletes anamnézis-felvétel, célirányos laborvizsgálatok valamint trichogramm készítése. Ez utóbbi egy mikroszkópos vizsgálat mellyel az eltávolított hajszálak szerkezetét elemezzük mikroszkóp alatt. A kiváltó okra következtethetünk abból, hogy a hajszálak hány százaléka van növekedési, és hány százaléka van nyugvó fázisban. A kezeléskori kiindulási állapotot digitális dermatoszkóp és számítógép segítségével rögzítjük a fejbőr több pontján. A digitális dermatoszkóp 30-szoros nagyítással, polarizált fénnyel vizsgálja a fejbőrt. nem csak a hajhullást hanem a fejbőr egyéb esetleges betegségeiről (pikkelysömör, seborrhoea) is jó képet tudunk ezáltal kapni. Kontrollvizsgálatok során objektivizálni tudjuk az eredményt, vizualizálni tudjuk az újonnan növekedett piheszőröket, ezáltal információt kapunk a terápia sikerességéről.

Minden esetben törekszünk az oki kezelésre, mely mellett a helyi kezelésekkel elérhetjük a haj visszanövését. Általában jó hatásúak a fejbőr vérbőségét fokozó szerek, mert javítják a szőrtüszők vérellátását, ezáltal a tápanyagellátást. A hatóanyagokat közvetlenül a szőrtüszőkhöz mezoterápia segítségével is el tudjuk juttatni. Ilyenkor vékony tűvel, felületesen, sűrűn elhelyezett szúrásokkal juttatják be a fejbőrbe a vitaminok, ásványi anyagok, esetleg növekedési hormon keverékét.

Rozácea

A rozácea nagyon gyakori, 40-50 éves korosztályt, elsősorban nőket érintő, arcra lokalizálódó gyulladásos bőrbetegség. A betegség oka nem teljesen tisztázott, hátterében elsősorban a bőr ereinek hibás vegetatív beidegzését feltételezik. Kialakulásához szükséges örökletes hajlam és különböző környezeti faktorok hatása is. A kezdeti szakaszban a az arc középső részén láthatunk pirosságot, erezettséget. Ebben a szakaszban elsősorban mezoterápia és lézeres kezelés jön szóba. Amennyiben a folyamat előrehaladottabb és kis piros göbcsék vagy sárgás pattanások alakulnak ki, a kezelés elsősorban gyógyszeres. Ha a betegség tartósan fennáll, az orron „krumpliorr” (rhynophyma) is kialakulhat, melynek kezelése már a lézersebészet tárgykörébe esik.

Pattanásos bőr (Akne)

Általában tinédzser vagy fiatal felnőttkorban jelentkező bőrbetegség, a faggyúmirigyek krónikus gyulladása. A tünetek elsősorban az arcra, mellkasra, hátra lokalizálódnak. Kezelés nélkül nem gyógyul, sőt később zavaró hegeket hagyhat maga után. Az időben elkezdett kezeléssel a betegség véglegesen gyógyítható. Napjainkban kiváló belsőleg és külsőleg alkalmazható gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. Hegek kialakulása esetén szóba jön a kollagén indukciós (dermaroller) vagy lézeres kezelés.

G-pont feltöltés

G-pont a nevét felfedezőjéről, Ernst Grafenberg német nőgyógyászról kapta. Borsónyi-babnyi „mirigy”, melynek ingerlése intenzívebb gyönyörhöz juttatja a nőt mint a csikló izgatása. A hüvely elülső falán, kb. 2-5 centiméterre a hüvelybemenettől található. A G-pont felszívódó, hyaluronsav készítményekkel való feltöltése megnövelheti a szexuális élmény hosszát, intenzitását. Az eljárást elsősorban olyan hölgyeknek ajánljuk, akiknek már volt G-pontos orgazmusa. A feltöltése nem segít az orgazmusra való képesség kialakításában, szexualitással kapcsolatos testi-lelki problémák esetén. A beavatkozást minimális kellemetlenséggel jár és a beadott anyag felszívódási idejétől függően akár 6-12 hónapig is hatékony.