Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Proktológia

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Proktológia

A proktológia olyan sebészeti szakterület, ahol a végbél betegségeinek vizsgálata és kezelése történik. Ilyen betegségek az aranyeresség, a végbél környezetének gyulladásos folyamatai, jó- és rosszindulatú daganatai, a béltraktus alsó szakaszának, illetve a végbélnek a különféle elváltozásai.

A vizsgálat, mint általában minden szakorvosi vizsgálat, a kórelőzmény, panaszok, tünetek kikérdezésével történik. Érdemes ezért átgondolni, mióta állnak fenn a panaszok, milyen gyakran jelentkeznek, étkezéssel kapcsolatosak-e, ha igen, mely étel provokálja. Fontos a széklet gyakorisága, minősége, színe, ezek változása, vér vagy nyák megjelenése. A vizsgálat előtt néhány napig étkezési naplót is érdemes vezetni, ezt elhozni, ugyanis az elfogyasztott ételek nemcsak a székletet befolyásolhatják, de egyes teszteket is. Javasolt a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját pontos adagolással összeírni, de akár a gyógyszeres dobozokat is el lehet hozni. Korábbi orvosi vizsgálatok leleteit, zárójelentéseket szintén ajánlott elhozni.

Koplalni a proktológiai vizsgálat előtt nem javasolt, és a vizsgálat előtti napokban hashajtót sem ajánlott bevenni (ellentétben a vastagbél tükrözés, colonoscopia előtti béltisztítással), ilyenkor ugyanis a magasabb területekről folyamatosan folyik a béltartalom, ami nagyon zavarja, illetve hátráltatja vizsgálatot. Még a vizsgálat előtt is nyugodtan lehet enni, mert amit néhány órával a vizsgálat előtt eszünk, az biztosan nem kerül le az utolsó bélszakaszba.

A vizsgálat a végbéltájéki bőrterület áttekintésével kezdődik. Így azonosíthatók bizonyos elváltozások, pl. bőrkinövés, végbél-repedés, gyulladás stb. Ezután következik a végbél ujjal történő áttapintása, amellyel a fájdalom, annak iránya, a záróizom feszessége és az esetleges kinövések is felderíthetők. Eszközös vizsgálattal pontosítható, látható az elváltozás, melyből szükség esetén mintát véve szövettani vizsgálat történhet. Aranyerek esetében lehetőség van azok gumigyűrűs kezelésére.