Az Aniron Egészségközpontban Pécsett széles körű járóbeteg ellátást biztosítunk több mint 50 neves szakorvossal 33 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Proktológia

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Proktológia

A proktológia olyan sebészeti szakterület, ahol a végbél betegségeinek vizsgálata és kezelése történik. Ilyen betegségek az aranyeresség, a végbél környezetének gyulladásos folyamatai, jó- és rosszindulatú daganatai, a béltraktus alsó szakaszának, illetve a végbélnek a különféle elváltozásai.

A vizsgálat, mint általában minden szakorvosi vizsgálat, a kórelőzmény, panaszok, tünetek kikérdezésével történik. Érdemes ezért átgondolni, mióta állnak fenn a panaszok, milyen gyakran jelentkeznek, étkezéssel kapcsolatosak-e, ha igen, mely étel provokálja. Fontos a széklet gyakorisága, minősége, színe, ezek változása, vér vagy nyák megjelenése. A vizsgálat előtt néhány napig étkezési naplót is érdemes vezetni, ezt elhozni, ugyanis az elfogyasztott ételek nemcsak a székletet befolyásolhatják, de egyes teszteket is. Javasolt a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját pontos adagolással összeírni, de akár a gyógyszeres dobozokat is el lehet hozni. Korábbi orvosi vizsgálatok leleteit, zárójelentéseket szintén ajánlott elhozni.

Koplalni a proktológiai vizsgálat előtt nem javasolt, és a vizsgálat előtti napokban hashajtót sem ajánlott bevenni (ellentétben a vastagbél tükrözés, colonoscopia előtti béltisztítással), ilyenkor ugyanis a magasabb területekről folyamatosan folyik a béltartalom, ami nagyon zavarja, illetve hátráltatja vizsgálatot. Még a vizsgálat előtt is nyugodtan lehet enni, mert amit néhány órával a vizsgálat előtt eszünk, az biztosan nem kerül le az utolsó bélszakaszba.

A vizsgálat a végbéltájéki bőrterület áttekintésével kezdődik. Így azonosíthatók bizonyos elváltozások, pl. bőrkinövés, végbél-repedés, gyulladás stb. Ezután következik a végbél ujjal történő áttapintása, amellyel a fájdalom, annak iránya, a záróizom feszessége és az esetleges kinövések is felderíthetők. Eszközös vizsgálattal pontosítható, látható az elváltozás, melyből szükség esetén mintát véve szövettani vizsgálat történhet. Aranyerek esetében lehetőség van azok gumigyűrűs kezelésére.

Fontos információk!Pácienseink biztonsága fontos számunkra!

Az Aniron Egészségközpontban a koronavírus fertőzés terjedésének megelőzésére, pácienseink és munkatársaink biztonsága érdekében óvintézkedéseket vezettünk be.