Koronavírus teszt

Milyen teszttel lehet a koronavírus fertőzést kimutatni?


Jelenleg kétféle eljárás ismert tesztelésre:

1. PCR teszt: (polimeráz láncreakción alapuló teszt) a vírus örökítő anyagát, az RNS-t mutatja ki akkor, amikor a vírus kellő mennyiségben megtalálható a felső légutak hámsejtjeiben, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon. A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Egy negatív PCR eredmény semmit nem árul el arról, hogy azért negatív, mert a páciens már meggyógyult, vagy pedig azért, mert nem is volt fertőzése, vagy a fertőzés kezdetén van, és nincs még elegendő vírus a nyálkahártya sejtjeiben, esetleg hibás mintavétel miatt kevés a vírust tartalmazó nyálkahártya sejt. Ezért ezt a tesztet is ismételni kell.

2. Ellenanyag (szerológia, IgM/IgG) vizsgálat: az immunrendszer által a vírus ellen termelt antitestet mutatja ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd mintegy 2-3 héttel később IgG típusú ellenanyagokat termel. A tesztek elvégzése indokolt lehet a tüneteket nem mutató emberek esetében, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen.

Az Aniron Egészségközpontban Pécsett koronavírus tesztelésre PCR és COVID-19 szerológiai tesztet használunk. A szerológiai vizsgálatokon alapuló gyorstesztek később tudják igazolni a fertőzést, ezért sürgős helyzetben nem alkalmazhatók, az éppen zajló fertőzések esetében értesíteni kell a háziorvost telefonon, aki az érvényes eljárási rend szerint intézkedik a beteg további ellátásáról.

Az ellenanyag vizsgálat biztonsági szűrésre, előszűrésre, a vírus jelenlétének kimutatására nem alkalmas, etikailag és szakmailag nem ajánlott, ezért ilyen céllal nem végezzük.
 

Mikor végzünk PCR vizsgálatot?


Ezzel a vizsgálattal a vírus jelenlétét lehet igazolni az orr-, és garat nyálkahártya sejtjeiben. Az eddigi tapasztalatok alapján a vírus kimutathatósága a fertőzéstől számított 5 nap elteltével várható, és a tünetmentessé válás után 2 hétig mutatható ki.

A PCR teszt elvégzését az alábbi esetekben ajánljuk:

 • Ha a fertőzés feltehetőleg 2 héten belül történt, akkor a magasabb költség ellenére a PCR a célszerű.
 • Akinél az IgM/IgG vizsgálaton alapuló szerológiai vizsgálat (gyorsteszt) eredménye alapján gyanítható, hogy az új koronavírussal SARS-CoV 2 fertőzött, és a vírus még a szervezetében van.
 • Akinek a vizsgálat eredményére szüksége van, mint például külföldre utazás előtt némely országok esetén.
 • Aki önmagát fertőzöttnek véli, például azért, mert érintkezett feltehetően koronavírussal fertőzött személyekkel, azok testváladékaival, szennyezett ruháival vagy tárgyaival, feltéve, hogy ezen érintkezés 30 napon belül volt.

 

Mikor végzünk ellenanyag vizsgálatot?


Az esetek jelentős részében (egyes adatok szerint 80-85%-ban) csak igen enyhe tünetek észlelhetők. Néhány százalék teljesen tünetmentesen esik át a fertőzésen. Ráadásul a februári időszak hazánkban az influenzaszerű megbetegedések időszaka volt, így előfordulhatott olyan enyhe koronavírus fertőzés, ami felismerésre sem került. Tekintettel arra, hogy a vírus lappangási ideje a március elején azonosított eseteknél februárra esik, nem zárható ki, hogy már akkor voltak fertőződések.

Ennek értelmében ajánljuk a tesztet mindazoknak, aki szeretnék megtudni, hogy átestek-e már a fertőzésen, és

 • a teszt elvégzése előtt több mint 2 héttel korábban enyhe légúti tünetei voltak: nátha, torokfájdalom, száraz köhögés láz nélkül és légzési nehezítettség nélkül, hasmenés, izomfájdalom, gyengeség

 • külföldről, magasan fertőzött területről érkezett haza, és 2 hét után sincsenek tünetei, vagy enyhe légúti tünetei voltak

 • a teszt elvégzése előtt több mint 2 héttel korábban kapcsolatba kerülhetett (1,5 méteren belül, 15 percnél hosszabb ideig maszk nélkül) koronavírussal fertőzöttel, és szeretné megtudni, hogy átesett-e a fertőzésen

 • cégeknek, intézményeknek, akik fel szeretnék mérni, hogy jelen van-e a vírus az adott munkahelyen, vagy sem, illetve a dolgozók milyen aránya esett már át a fertőzésen, és így biztonsággal visszatérhetnek-e a munkájukhoz.
   


Milyen eredmények várhatók?


A tesztek eredménye nem egyszerűen negatív vagy pozitív. Mi vizsgáljuk a tesztet megelőző időszak alatt észlelt tüneteket, a teszt korrekt értékeléséhez szükséges körülményeket is. Ezek jelentősen meghatározzák a teszt eredményeinek értékelését. Ehhez szükséges információkat az alábbi kérdőív kitöltésével kaphatjuk meg pácienseinktől. Kérjük, a teszt előtt töltsék le, és a tesztelésre kitöltve, aláírva hozzák magukkal.

PCR teszt esetén:

 • fontos a teszt előtti időszakra vonatkozó utasítások betartása (l. lentebb). Ha ez a korai vizsgálat nem mutat vírust, de később kialakul a koronavírus betegség (COVID-19), vagy az IgM/IgG szerológiai vizsgálat ellenanyag-képződést mutat (IgM önmagában vagy IgG-vel egyidejűleg), akkor érdemes a PCR vizsgálatot 48 óra múlva az előkészületeket gondosan betartva megismételni.
 • Ha a korai vizsgálat igazolja a vírus jelenlétét, akkor azoknál, akiknél a betegség kialakul, a tünetmentessé válást követően a PCR vizsgálatot ismételni kell. Ha ez vírus jelenlétét nem igazolja, akkor 48 óra múlva a PCR vizsgálatot újra el kell végezni. Ha mindkét PCR negatív, akkor a fertőzőképességet megszűntnek tekintjük. A tünetmentessé válás utáni PCR vizsgálattal együtt célszerű az immunválasz igazolására IgM/IgG vizsgálatot (gyorsteszt) is végezni.

Ellenanyag vizsgálat esetén:

 • a negatív eredmény csak akkor értékelhető, ha a vizsgálat előtt 8 napon át karanténban volt, a vírussal való találkozás minden lehetőségét ki tudja zárni.
 • Pozitív eredmény esetén ajánlott PRC vizsgálat végzése a fertőzőképesség eldöntésére.
 • Az általunk használt teszt rendelkezik a szükséges engedélyekkel, tanúsítványokkal, azonban mint minden tesztnek, ennek is vannak korlátai. Ezek csökkentésére javasoljuk a teszt megismétlését 14 nap elteltével. Így a klinikai képpel, tünetekkel összevetve az ellenanyag szint változását, a teszt megbízhatósága közel 100%-ra javítható. A kis százalékban előforduló álpozitív esetek kizárására (tehát amikor nem fertőzött embernél ad pozitív eredményt a teszt) javasolt a teszt megismétlése 14 nap elteltével, tehát a karanténban eltöltendő időszak lejárta után.

 

Hogyan történik a vizsgálat?


A teszt elvégzésére időpontot telefonon vagy emailben egyeztethet.

Kérjük az alábbi dokumentumokat kitöltve, aláírva hozza magával:
 


A megadott időpontban jöjjön el – kérjük, lehetőség szerint ne érkezzen az időpontja előtt sokkal korábban. A vizsgálatra egyedül érkezzen, legfeljebb egy kísérővel. Rendelőnkben egyszerre csak egy személy tartózkodhat, így kérjük kint várakozzon, ha előbb megérkezik.

Mindannyiunk biztonsága érdekében kérjük tartsa be a vészhelyzet idejére hozott intézkedéseinket!

A PCR vizsgálat során orr-, és garatnyálkahártyáról vattás pálcával lesodort sejtekből történik a vírus genetikai anyagának kimutatása. A vizsgálat előtt fontos, hogy az alábbiakat tartsa be:

 • legalább 8 órán át koplaljon
 • ne mosson fogat, ne használjon szájvizet ne használjon, cukorkát ne szopogasson, ne rágjon rágógumit
 • kizárólag tiszta vizet fogyasszon, azt is csak kifejezett szomjúság esetén – ezt lehetőleg kerülje a vizsgálat előtt 6 órával

Az ellenanyag vizsgálat az ujjbegyből vett egy csepp vérből vizsgálja az ellenanyagok jelenlétét. Hamarosan elérhető lesz klinikánkon is olyan laboratóriumi szerológiai teszt, mely vénás vérből mutatja ki az ellenanyagok jelenlétét.

Az eredményről leletet e-mailben küldünk.

 

Megbízható-e a teszt?


A PCR vizsgálatot Európa egyik legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója végzi. Tudni kell, hogy e módszer sem tökéletes. A helyesen levett, előkészített és feldolgozott minta esetén a vizsgálat pontossága 95% feletti. Ha a vizsgálat a vírus jelenlétét mutatja, akkor ez megbízható jelzője a vírus jelenlétének és a személy fertőzőképességnek.

Az általunk használt szerológiai gyorsteszt gyártója, és maga a teszt is rendelkezik a megfelelő hatósági engedélyekkel, tanúsítványokkal (TÜV, CE, IVD, OGYEI).

Kereszt-reaktivitás és interferencia: A kereszt-reaktivitás vizsgálat során más, gyakori fertőző betegségek kórokozóit elemezték. Nem volt megfigyelhető kereszt-reaktivitás a következő kórokozókra nézve: HIV, HAV, HBsAg, HCV, TP, HTLV, CMV, FLUA, FLUB, RSV, MP, CP, HPIV-k.2. Az új koronavírusra nézve potenciálisan keresztreakciót adó, a szervezetben keletkező, endogén anyagokat (analiteket), és gyógyszereket vizsgálva kereszt-reaktivitás, vagy interferencia nem volt megfigyelhető az alábbiakban: albumin, bilirubin, haemoglobin, glükóz, húgysav, lipidek, Acetaminofen, Acetoacetátsav, Acetilszalicilsav, Benzoilegkonin, Koffein, EDTA, Etanol, 2,5-dihidroxibenzoésav, béta-hidroxibutirát, metanol fenotiazin, fenilpropanolamin, szalicilsav.

A teszt szenzitivitása 87,01%, specificitása 98,89%, pontossága 93,41%. Ezen eredmények pontossága 14 nap elteltével elvégzett második szerológiai teszttel tovább növelhető.
 

A tesztelés elvégzésének ára vizsgálatonként:

 • PCR teszt: 19.500,- Ft
 • ellenanyag (IgM/IgG) teszt: 15.000,-  Ft
   
Vissza