Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Gyermeknefrológia

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Gyermeknefrológia

A gyermeknefrológia a vese és húgyutak betegségeivel foglalkozik. A leggyakoribb vesebetegség csecsemő- és gyermekkorban a húgyúti infectio. Az UH vizsgálatok elterjedésével a súlyos vesefejlődési rendellenességek már az intrauterin ill. születés utáni UH szűrővizsgálattal kiderülnek és lehetőség van ezek korai korrekciójára, műtéti megoldására. A fejlődési rendellenességek húgyuti fertőzésre hajlamosítanak, ezért gennyes vizelet, visszatérő lázas állapot, étvágytalanság, növekedési elmaradás esetén is kell gondolni krónikus húgyuti fertőzésre és javasolt vizelet- és ultrahang vizsgálat elvégzése.

A vizeletben megjelenő fehérje, ill. vérürítés a vesék immunpathomechanizmusú, kétoldali gyulladásos betegségére utalhat. Egyre gyakoribb gyermekek között a vesekövesség, táplálkozási tényezőkből adódó magas Ca ürítés, melyre izolált vérvizelés utalhat.

A gyermekkori magas vérnyomás leggyakoribb oka a vesebetegség, ezért a hypertonia gyanús gyermekeknél is javasolt nefrológiai vizsgálat.

Nagyon sok gyermek küzd különböző vizelettartási problémával, nappali vagy éjszakai bevizeléssel. Az óvodáskorúak 30%-nál, iskolába menő gyerekeknél is kb. 10% az előfordulási gyakoriság. 5-6 éves kor után már kórosnak tekinthető az éjszakai bevizelés és kivizsgálása javasolt.

A rendelés során elsősorban az alábbi betegcsoportokkal foglalkozunk

  • visszatérő húgyuti fertőzések
  • vizelettartási zavarok
  • éjszakai bevizelés
  • nappali vizelettartási- és ürítési rendellenességek
  • gyermekkori magas vérnyomás
  • vesebetegségre utaló egyéb tünetek, panaszok kérdésében szaktanácsadás