Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Lelki wellness

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Lelki wellness

Van úgy, hogy azt érezzük, nem jól mennek a dolgok, valami nem stimmel, nem érezzük a helyünkön magunkat, szinte ok nélkül rossz a közérzetünk. Ilyenkor nem lelki betegek vagyunk, hanem kimerültek meglévő lelki erőtartalékaink, melyeket fel kell tölteni, illetve új élethelyzetekhez új megküzdő mechanizmusokat, képességeket kell kifejlesztenük, régi meggyőződéseinket, programjainkat átírni, jobbra cserélni.

Az teljesen egyértelmű, hogy a testnek szüksége van arra, hogy eddzük, ha nagyobb teljesítményt és jobb eredményt szeretnénk elérni. Ugyanígy van ez az ember lelkével is. Akár a munkahelyen, akár a magánéletben, ha komoly céljaink vannak, vagy új kihívások előtt állunk, akkor edzeni kell a lelkünket is, hisz igaz a mondás: minden fejben dől el.

Másrészről az is nagyon fontos, hogy tudjuk magunkat jobban szeretni, kényeztetni. És nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Legalább olyan fontos lelki, szellemi, spirituális feltöltődés, mint egy wellness hétvége, jacuzzival, masszással és finom ételekkel. Miért vonnánk ezt meg magunktól?

Ez hogyan zajlik a gyakorlatban? A life coaching módszerével, amit sokszor, jobb híján életvezetési tanácsadásnak hívnak, pedig annál messze több. Egy lelki edzésterv és wellness csomag egyben, s ami még nálunk csak most kezd igazán meghonosodni. Próbálja ki és meglátja, hogy tetszeni és használni fog!

Mégis mi a különbség terápia és coaching között?

Nagyon leegyszerűsítve a terápiában a pszichiáter/terapeuta/pszichológus segítségével a meglévő elakadások, problémák, nehézségek kerülnek feldolgozásra, vagy már létező tünetek, esetleg már pszichés betegségek kezelése, gyógyítása történik, mely érzelmi bevonódást kíván, a múlt és a jelen a hangsúlyos benne.

Egy coaching  folyamat során a coach a meglévő képességek erősítésére és  a lehetőségek kiaknázására fókuszál, gyakori egy konkrét életeseményre történő felkészítés, kevesebb a sajátélmény része, nem szükségszerűen mozgat meg és tár fel mély lelki élményeket, emlékeket, a jelen és a jövő a lényeg.