Az Aniron Egészségközpontban Pécsett széles körű járóbeteg ellátást biztosítunk több mint 50 neves szakorvossal 33 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Koronavírus teszt

Főoldal  /  Szakrendelések  /  Koronavírus teszt
TesztÁrMit mutat?MintavételEredmény
PCR laborteszt19 500 Ftjelenleg zajló fertőzéstgarat és orrgarat2-3 munkanap
COVID antigén gyorsteszt17 000 Ftjelenleg zajló fertőzéstgarat és orrgarat1 munkanap
COVID IgG antitest laborteszt11 000 Ftkorábban lezajlott fertőzéstvénás vérből2-3 munkanap
COVID antitest gyorsteszt11 000 Ftkorábban lezajlott fertőzésujjbegyből vércsepp1 munkanap

Angol / német nyelvű lelet vagy igazolás kiadásának felára:  2.000 Ft

Milyen teszttel lehet a koronavírus fertőzést kimutatni?

Jelenleg rendelkezésre álló tesztjeink:

1. PCR teszt: (polimeráz láncreakción alapuló teszt) a vírus örökítő anyagát, az RNS-t mutatja ki akkor, amikor a vírus kellő mennyiségben megtalálható a felső légutak hámsejtjeiben, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon. A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Egy negatív PCR eredmény semmit nem árul el arról, hogy azért negatív, mert a páciens már meggyógyult, vagy pedig azért, mert nem is volt fertőzése, vagy a fertőzés kezdetén van, és nincs még elegendő vírus a nyálkahártya sejtjeiben, esetleg hibás mintavétel miatt kevés a vírust tartalmazó nyálkahártya sejt. Ezért ezt a tesztet is ismételni kell.

2. Ellenanyag (szerológia, IgM/IgG) vizsgálat: az immunrendszer által a vírus ellen termelt antitestet mutatja ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd mintegy 2-3 héttel később IgG típusú ellenanyagokat termel. A tesztek elvégzése indokolt lehet a tüneteket nem mutató emberek esetében, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen.

Az ellenanyag teszttel igazolni tudjuk, hogy van-e védettsége: akár a fertőzésen esett át, akár védőoltásban részesült. A pozitív teszteredménnyel igényelhető  a védettséget igazoló kártya!

3. Antigén gyorsteszt: a vírus bizonyos fehérjéinek jelenlétét mutatja ki orrgaratból vett mintában. Így tehát ez a teszt a PCR teszthez hasonlóan a vírus jelenlétét tudja igazolni, csak rövidebb időn belül.

Az Aniron Egészségközpontban Pécsett koronavírus tesztelésre PCR és COVID-19 szerológiai tesztet mellett már az antigén gyorstesztet is használjuk.

A szerológiai vizsgálatokon alapuló gyorstesztek később tudják igazolni a fertőzést, ezért sürgős helyzetben nem alkalmazhatók, az éppen zajló fertőzések esetében értesíteni kell a háziorvost telefonon, aki az érvényes eljárási rend szerint intézkedik a beteg további ellátásáról.

Az ellenanyag vizsgálat biztonsági szűrésre, előszűrésre, a vírus jelenlétének kimutatására nem alkalmas, etikailag és szakmailag nem ajánlott, ezért ilyen céllal nem végezzük.

Mikor végzünk PCR vizsgálatot?

Ezzel a vizsgálattal a vírus jelenlétét lehet igazolni az orr-, és garat nyálkahártya sejtjeiben. Az eddigi tapasztalatok alapján a vírus kimutathatósága a fertőzéstől számított 4-5 nap elteltével várható, és a tünetmentessé válás után 2-3 hétig mutatható ki.

A PCR teszt elvégzését az alábbi esetekben ajánljuk:
 • Ha a fertőzés feltehetőleg 2 héten belül történt, akkor a magasabb költség ellenére a PCR a célszerű.
 • Akinél az IgM/IgG vizsgálaton alapuló szerológiai vizsgálat (gyorsteszt) eredménye alapján gyanítható, hogy az új koronavírussal SARS-CoV 2 fertőzött, és a vírus még a szervezetében van.
 • Akinek a vizsgálat eredményére szüksége van, mint például külföldre utazás előtt némely országok esetén.
 • Aki önmagát fertőzöttnek véli, például azért, mert érintkezett feltehetően koronavírussal fertőzött személyekkel, azok testváladékaival, szennyezett ruháival vagy tárgyaival, feltéve, hogy ezen érintkezés 30 napon belül volt.

Mikor végzünk ellenanyag vizsgálatot?

Az esetek jelentős részében (egyes adatok szerint 80-85%-ban) csak igen enyhe tünetek észlelhetők. Néhány százalék teljesen tünetmentesen esik át a fertőzésen.

Ennek értelmében ajánljuk a tesztet mindazoknak, aki szeretnék megtudni, hogy átestek-e már a fertőzésen, és

 • a teszt elvégzése előtt több mint 2 héttel korábban enyhe légúti tünetei voltak: nátha, torokfájdalom, száraz köhögés láz nélkül és légzési nehezítettség nélkül, hasmenés, izomfájdalom, gyengeség
 • külföldről, magasan fertőzött területről érkezett haza, és 2 hét után sincsenek tünetei, vagy enyhe légúti tünetei voltak
 • a teszt elvégzése előtt több mint 2 héttel korábban kapcsolatba kerülhetett (1,5 méteren belül, 15 percnél hosszabb ideig maszk nélkül) koronavírussal fertőzöttel, és szeretné megtudni, hogy átesett-e a fertőzésen
 • cégeknek, intézményeknek, akik fel szeretnék mérni, hogy jelen van-e a vírus az adott munkahelyen, vagy sem, illetve a dolgozók milyen aránya esett már át a fertőzésen, és így biztonsággal visszatérhetnek-e a munkájukhoz.

Mikor végzünk antigén gyorstesztet?

Az antigén gyorsteszt a vírus jelenlétének kimutatására szolgáló, 98-99 %-os pontossággal működő teszt. A PCR teszteléshez hasonlóan a mintát itt is garatból és orrgaratból vesszük. Az eredmény azonban 20-30 percen belül rendelkezésre áll. Az előzmények, tünetek, lehetséges fertőzés körülményeinek kiértékelése azonban elengedhetetlen a teszt értékeléséhez, így eredményt 24 órán belül küldünk a pácienseink által megadott e-mail címre.

Milyen eredmények várhatók?

A tesztek eredménye nem egyszerűen negatív vagy pozitív. Mi vizsgáljuk a tesztet megelőző időszak alatt észlelt tüneteket, a teszt korrekt értékeléséhez szükséges körülményeket is. Ezek jelentősen meghatározzák a teszt eredményeinek értékelését. Ehhez szükséges információkat a megfelelő kérdőív kitöltésével kaphatjuk meg pácienseinktől.

PCR teszt esetén:
 • Negatív, tehát a vizsgálat nem mutat vírust. Ha később kialakul a koronavírus betegség (COVID-19), vagy az IgM/IgG szerológiai vizsgálat ellenanyag-képződést mutat (IgM önmagában vagy IgG-vel egyidejűleg), akkor érdemes a PCR vizsgálatot 48 óra múlva megismételni.
 • Pozitív, tehát a vizsgálat igazolja a vírus jelenlétét. Azoknál, akiknél a betegség kialakul, a tünetmentessé válást követően a PCR vizsgálatot ajánlott ismételni. Ha ez vírus jelenlétét nem igazolja, akkor a fertőzőképességet megszűntnek tekintjük. A tünetmentessé válás utáni PCR vizsgálattal együtt célszerű az immunválasz igazolására IgM/IgG vizsgálatot (gyorsteszt) is végezni.
Ellenanyag vizsgálat esetén:
 • a negatív eredmény csak akkor értékelhető, ha a vizsgálat előtt 8 napon át karanténban volt, és a vírussal való találkozás minden lehetőségét ki tudja zárni.
 • pozitív eredmény esetén ajánlott PRC vizsgálat végzése a fertőzőképesség eldöntésére.
 • Az általunk használt teszt rendelkezik a szükséges engedélyekkel, tanúsítványokkal, azonban mint minden tesztnek, ennek is vannak korlátai. Ezek csökkentésére javasoljuk a teszt megismétlését 14 nap elteltével. Így a klinikai képpel, tünetekkel összevetve az ellenanyag szint változását a teszt megbízhatósága közel 100%-ra javítható. A kis százalékban előforduló álpozitív esetek kizárására (tehát amikor nem fertőzött embernél ad pozitív eredményt a teszt) javasolt a teszt megismétlése 14 nap elteltével, tehát a karanténban eltöltendő időszak lejárta után.
Antigén gyorsteszt esetén:
 • negatív eredmény 98-99%-os biztonsággal kizárja a vírus jelenlétét.
 • pozitív eredmény igazolja a vírus jelenlétét. Ebben az esetben ugyanaz a teendő, mint pozitív PCR teszt esetében.

Hogyan történik a vizsgálat?

A teszt elvégzésére időpontot telefonon vagy emailben egyeztethet.

A megadott időpontban jöjjön el – kérjük, lehetőség szerint ne érkezzen az időpontja előtt sokkal korábban. A vizsgálatra egyedül érkezzen, legfeljebb egy kísérővel. Rendelőnkben egyszerre csak egy személy tartózkodhat, így kérjük kint várakozzon, ha előbb megérkezik.

Mindannyiunk biztonsága érdekében kérjük tartsa be a vészhelyzet idejére hozott intézkedéseinket!

A PCR vizsgálat során orr-, és garatnyálkahártyáról vattás pálcával lesodort sejtekből történik a vírus genetikai anyagának kimutatása. Az általunk jelenleg használt teszt már sokkal érzékenyebb, így a vizsgálat előtt nem szükséges éhgyomorral lennie.

Az ellenanyag vizsgálat az ujjbegyből vett egy csepp vérből vizsgálja az ellenanyagok jelenlétét. Hamarosan elérhető lesz klinikánkon is olyan laboratóriumi szerológiai teszt, mely vénás vérből mutatja ki az ellenanyagok jelenlétét.

Az antigén gyorsteszt a garat és orrgarat mintából a vírust alkotó fehérjét azonosítja, a mintavétel ugyanaz, mint a PCR teszt esetén.

Az eredményről leletet e-mailben küldünk.

Megbízható-e a teszt?

A PCR vizsgálatot Európa egyik legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója végzi. Tudni kell, hogy e módszer sem tökéletes. A helyesen levett, előkészített és feldolgozott minta esetén a vizsgálat pontossága 95% feletti. Ha a vizsgálat a vírus jelenlétét mutatja, akkor ez megbízható jelzője a vírus jelenlétének és a személy fertőzőképességnek.

Az általunk használt szerológiai és antigén gyorsteszt gyártója, és maga a teszt is rendelkezik a megfelelő hatósági engedélyekkel, tanúsítványokkal (TÜV, CE, IVD, OGYEI).

Kereszt-reaktivitás és interferencia: A kereszt-reaktivitás vizsgálat során más, gyakori fertőző betegségek kórokozóit elemezték. Nem volt megfigyelhető kereszt-reaktivitás a következő kórokozókra nézve: HIV, HAV, HBsAg, HCV, TP, HTLV, CMV, FLUA, FLUB, RSV, MP, CP, HPIV-k.2. Az új koronavírusra nézve potenciálisan keresztreakciót adó, a szervezetben keletkező, endogén anyagokat (analiteket), és gyógyszereket vizsgálva kereszt-reaktivitás, vagy interferencia nem volt megfigyelhető az alábbiakban: albumin, bilirubin, haemoglobin, glükóz, húgysav, lipidek, Acetaminofen, Acetoacetátsav, Acetilszalicilsav, Benzoilegkonin, Koffein, EDTA, Etanol, 2,5-dihidroxibenzoésav, béta-hidroxibutirát, metanol fenotiazin, fenilpropanolamin, szalicilsav.

A teszt szenzitivitása 87,01%, specificitása 98,89%, pontossága 93,41%.