Kardiológia

Kinek ajánlott a kardiológiai kivizsgálás?


Mindenkinek, aki felelősségteljesen gondol jövőjére, szeretné hosszú időre megőrizni egészségét, és akik nem akarnak a hosszú várólisták végére kerülni.

Mindazoknak, akik az alábbi panaszokat észlelik:

 • időszakos mellkasi fájdalom, ami kezdetben terhelésre fokozódik
 • fulladás, nehézlégzés
 • lábdagadás
 • heves, szapora, vagy rendszertelen szívverésérzés
 • ájulásérzés, szédülés
 • csökkent terhelhetőség, fáradékonyság
 • jelentős testsúlyváltozás

Mindazoknak, akiknek stresszes, túlterhelt az életük, és teljesítőképességüket meg szeretnék őrizni, el szeretnék kerülni a súlyos betegségek váratlan bekövetkeztét.
Cégek, vállalkozások számára szűrőcsomagjainkat ajánljuk, melyekkel segíthetünk munkatársaik egészségének, és így munkaképességének megőrzésében. Szűrőcsomagjainkat úgy állítottuk össze, hogy 1-2 órán belül elvégezhetők a vizsgálatok, így nem kell napokat rendelőintézetek várójában tölteni. A vizsgálatok eredményének függvényében életmód tanácsadással, gyógyszeres kezeléssel, szükség esetén további vizsgálatok megszervezésével igyekszünk segíteni.
A krónikus betegségben (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség) szenvedők számára korszerű, magas színvonalú ellátást, gondozási tevékenységet ajánlunk.

 

Szív-érrendszeri betegségek


Magasvérnyomás betegség

A 140/90 Hgmm-t elérő és azt meghaladó vérnyomás értékek esetén magas vérnyomásról beszélünk.
A magas vérnyomás lehet tünetmentes is, de okozhat fejtetőtáji vagy tarkótáji fejfájást. Előfordulhat, hogy első tünetként stroke (agyi keringészavart okozó vérzés, trombózis), szívinfarktus, vesebetegség, látásromlás alakul ki. Ez együtt jár maradandó szervkárosodások kialakulásával.
Az évekig, évtizedekig nem kezelt magas vérnyomás esetén gyakori az agyvérzés, a látásromlás, a szívinfarktus, szívelégtelenség és veseelégtelenség kialakulása.

Szívkoszorúér szűkület

A vizsgálat során fel kell tárnunk a koszorúér szűkület kialakulására hajlamosító tényezőket. Ezek lehetnek az emelkedett koleszterin, triglicerid, húgysav szint, a cukorbetegség, a stressz, a mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, bizonyos anyagcsere betegségek. Felmérjük a koszorús erek állapotát (nyugalmi EKG, echocardiographia). A talált leletek alapján javaslatot teszünk kezelésre, életmód változtatásra 

Szívritmuszavarok

A pulzus rendellenességek (kihagyás, szapora vagy lassú pulzus, rendetlen szívverés) kivizsgálását és kezelését foglalja magában. Fontos, hogy ismeretlen eredetű rosszullétek, eszméletvesztések esetén tisztázzuk, nem ritmuszavar okozta-e.

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség leggyakrabban már meglévő szívbetegségekhez társul, állapotromlást jelent. Előfordulhat azonban váratlanul kialakuló, fulladással, lábdagadással, gyengeséggel járó állapot, melynek okát ki kell derítenünk.

 

A rendelkezésünkre álló vizsgálatok


 • kórelőzmény felvétele: családban előforduló betegségek, korábbi betegségek, panaszok, dohányzás, alkoholfogyasztás, egyéb életviteli szokások felmérése
 • fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, antropometriai mérések: a fizikális státusz vizsgálata
 • nyugalmi, 12 elvezetéses EKG: Alapvető kardiológiai vizsgálat. A szív elektromos tevékenységének vizsgálata. A görbéből megállapítható a vizsgálat alatt előforduló szívritmuszavarok fajtája, kamrai és pitvari rendellenes ütések, szabálytalan ritmus, ingerületvezetési zavarok. Információ nyerhető a koszorúserek állapotáról, megállapítható a már lezajlott szívinfarktus, illetve mellkasi fájdalom alatt készült felvételen angina (koszorús erek szűkülete okozta roham) megléte diagnosztizálható, illetve a mellkasi fájdalom más oka is felismerhetővé válhat.
 • echocardiographia: a szív ultrahangos vizsgálata gyors, fájdalommentes, káros hatásoktól mentes vizsgálati lehetőség, mellyel a szív szerkezete, mozgásai, a szívbillentyűk szerkezete, működése, a szív teljesítőképessége, nagysága vizsgálhatók. A vizsgálat során a szív üregeinek nagyságát, falainak vastagságát, mozgásait, billentyűinek szerkezetét, mozgását vizsgáljuk. Lehetőségünk van a szív üregeiben áramló vér mozgásának sebességét mérésére, alkalmas billentyű szűkületek és billentyűelégtelenségek diagnosztizálására, súlyosságának meghatározására. Felismerhetők a veleszületett szívbetegségek, szívizom-betegségek, szívburokgyulladások, folyadékgyülemek, a szív koszorúér betegség okozta fali mozgászavarok. Pontosan meg lehet határozni a szív pumpáló erejét,a szívizomzat esetleges merevségét,melyet például magas vérnyomás és cukorbetegség is okozhat.
 • nyaki erek ultrahangos vizsgálata: a nyaki erek állapota jelzi a szervezet többi erének állapotát, a kialakult meszesedés, érszűkület az agyi keringészavar tüneteit magyarázhatja
 • laborvizsgálatokkal a társbetegségek, illetve oki tényezőként szereplő betegségek vizsgálhatók, mint a cukorbetegség, magas vérzsír szint, hormonális eltérések.
 • A 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) alapjaiban változtatta meg a magas vérnyomás betegség diagnózisával, kezelésével, a kezelés hatékonyságának értékelésével összefüggő ismereteinket. Megfigyelték a vérnyomás jelentős változékonyságát. Egyes magasvérnyomás- formákban az emelkedett vérnyomásértékek csak a nap bizonyos időszakára korlátozódnak, létezik csak az egészségügyi személyzet jelenlétében megjelenő úgynevezett „ fehérköpeny-hypertonia”, vagy csak éjszakai vérnyomás emelkedés is. Ma már a vérnyomásmérő monitor alapvető a magasvérnyomás-betegség kivizsgálásában: diagnózis felállításában, kezelés eredményességének felmérésében, kezelés hatékonyságának javításában, optimális gyógyszeres terápia beállításban, fehérköpeny hypertoniások felismerésében, túlkezelés, vérnyomáscsökkentők okozta alacsony vérnyomás felismerésében, éjszakai magas vérnyomás felismerésében.

Amennyiben további vizsgálatokra van szükség, együttműködő szakrendeléseink révén biztosítjuk azokat.

Szívsebész szakorvosunk készséggel áll pácienseink rendelkezésére, amennyiben invazív beavatkozásra lenne szükség: szívkatéterezés, szívműtét, pacemaker beültetés.

Szerencsés esetben a vizsgálatok szervi károsodást, magasabb rizikóstátuszt nem találnak. Ekkor a felmerülő kérdések korrekt, kimerítő megválaszolásával, életmód tanácsadással, és időszakos kontroll vizsgálatokkal állunk rendelkezésére.

Amennyiben szív-, érrendszeri betegség, szervi károsodás még nem alakult ki, de a háttérben komoly rizikótényezők állnak, azok gyógyszeres kezelésével, életmód tanácsadással, diétás tanácsokkal, dohányzás leszoktató programunkkal igyekszünk segíteni, és kontroll vizsgálatokkal követjük nyomon egészségi állapotát.

A kialakult szívbetegség esetén rendszeres ellenőrző vizsgálatokat végzünk, a gyógyszeres kezelés folyamatos felülvizsgálatával az Önnek legmegfelelőbb, legkorszerűbb kezelést ajánljuk. Szükség esetén szakorvosi javaslatot, szakvéleményt adunk.

 

Vissza