Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Nyaki artériák ultrahang vizsgálata

Főoldal  /  Ultrahang vizsgálatok  /  Nyaki artériák ultrahang vizsgálata

Mire alkalmas a nyaki artériák ultrahang vizsgálata?

A carotis rendszer nyaki szakaszát és a kétoldali artéria vertebralisokat vizsgáljuk. Vizsgáljuk ezen erek lefutását, falait és áramlását, a fali meszesedések mértékének, és az általuk okozott szűkületnek pontos, %-os véleményezése történik, áramlási sebességadatok alapján.

Valamennyi, az érfalakat károsító betegség (leggyakrabban a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin-szint, a dohányzás okozta károsodások) esetén fontos szűrővizsgálat, melynek eredménye befolyásolja az aktuális terápiát!

A vizsgálatnak nagy jelentősége van a szervezet többi, fontos artériájának megítélésében (pl. szív-koszorúerek). Az egyes érfali elváltozások alaki jellemzőiből következtetni lehet az agyi keringés veszélyeztetettségének mértékére is.

Előkészítés

A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A vizsgálatnál a nyakat kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy e terület könnyen szabaddá tehető legyen (magas nyakú pullóver kerülendő).

A vizsgálat átlagos hossza: 15-20 perc (mindkét oldal)