Végtagi artériák és vénák ultrahang vizsgálata

Mire alkalmas az erek ultrahang vizsgálata?


Az érrendszer két leggyakoribb betegsége az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis. A két folyamat más-más érszakaszt érint, az okai is különböznek, de mindkettő érszűkületet okoz, súlyos esetben a keresztmetszet elzáródásával, az áramlás leállásával. A vizsgálatot leggyakrabban mélyvénás thrombosis gyanújakor, vagy annak kizárására végezzük. Ultrahanggal mind az alsó, mind a felső végtagi mélyvénák vizsgálhatók. Leírható a vénák állapota, billentyűk működése, esetlegesen trombózis jelenléte. A végtagok artériás keringésének vizsgálatában csak bizonyos, limitált kérdések megválaszolására alkalmas a vizsgálat, az alsó végtagi érszűkület diagnosztikájához szükséges kiáramlási pálya és a kollaterális keringés megítélésére "szűrésként" az ultrahangos vizsgálat nem alkalmas.

Az artériás (verőér) szakaszon a színes Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét tudja jól megítélni. A vénás szakaszon a trombózis jelenlétének gyors és biztos kimutatásában van nagy jelentősége. Megítélhetők a viszértágulatok, valamint a viszerek felületes gyulladásos folyamatai is.

 

Előkészítés


A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A vizsgálatnál az adott végtagot kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy e terület könnyen szabaddá tehető legyen (nylon harisnya!!!)

A vizsgálat átlagos hossza: 15-20 perc (egy oldali végtag esetén)

 

További ultrahang vizsgálataink >>>

 

Vissza