Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Röntgen vizsgálatok

Főoldal  /  Röntgen vizsgálatok

A röntgenvizsgálat ionizáló sugár segítségével készül: a sugárzás áthatol a testen és csak bizonyos szervekben, legfőképpen a csontokban nyelődik el, szóródik szét. Az egyes szervek, szövetek eltérő mértékben nyelik el, vagy szórják a sugarakat. Az áthatoló, szétszóródó sugarak a test mögé helyezett filmre érkeznek, amin a szervek röntgenárnyéka jelenik meg. Jól ábrázolódnak a csontos struktúrák, valamint az ízületek és azok elváltozásai, a levegő tartalmú szervek (tüdő, orrmelléküregek, gyomor-béltraktus) és azok kóros eltérései. Láthatók a kóros folyadék gyülemek az egyébként légtartó szervekben, illetve a kóros levegő gyülemek. Kimutathatók a meszesedést tartalmazó kóros elváltozások. Ábrázolhatók a sugárfogó idegentestek (fém, ólomüveg, egyéb üveg, mésztartalmú anyagok).

A Röntgen vizsgálatok otthoni előkészületet nem igényelnek. Enni, inni szabad, a rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni. Közvetlenül vizsgálat előtt az érintett testrészről el kell távolítani a ruházatot, illetve a fémtartalmú tartozékokat (nyaklánc, fülbevaló, óra, stb.).

Az ionizáló sugárzás káros hatást gyakorolhat az emberi szervezetre, az élet során kapott sugárdózis összegződik, soha nem ürül ki. Törekednünk kell arra, hogy felesleges vizsgálatokat ne végezzünk. Ugyanakkor a röntgen vizsgálattól várt diagnosztikus információ jó indikáció esetén bizton felülmúlja a röntgen sugár alkalmazásával járó kockázatot, és a sugárterhelés csökkentése érdekében a nem vizsgálandó testrészt ólomköténnyel, takarással védik.

A terhességet jelezni kell a vizsgálat előtt. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

Az ízületi és mellkas Röntgen vizsgálatok nem helyben végezhetők, hanem az általunk kiállított beutalóval az együttműködő partnerünknél. Ott a vizsgálatokat minden hétköznap 8.00 – 13.00 óra között folyamatosan végzik, külön időpontot nem kell egyeztetni. A vizsgálatokat folyamatosan végzik, legfeljebb 10-15 perc várakozásra lehet számítani. Az eredményt rögtön megkapják. Ezt a szolgáltatásunkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem rendelkeznek hazai biztosítással, hiszen ők Röntgen vizsgálatot másként nem tudnának végeztetni.

Mellkas Röntgen

A mellkas röntgen segítségével a mellkasi szervek – elsősorban a tüdők, a szív, aorta, nagy erek, a bordák és a rekeszizom – bizonyos eltéréseit vizsgálhatjuk meg. A mellkas röntgen a tüdőmezők tisztasága mellett megmutatja a talált gócos vagy diffúz elváltozásokat, a mellkasi folyadék- vagy levegőgyülemet, a szív nagyságát, körvonalait, a nagyerek lefutását, a nagyobb nyirokcsomókat.

Ízületi Röntgen

Csontok és az ízületi elváltozások, gyulladások, deformációk, daganatok, különböző törések, ficamok diagnosztizálására van lehetőség.

Gerinc Röntgen

A vizsgálat a csigolyák betegségeiről, eltéréseiről (törés, gyulladás, daganat), és a csigolyák közötti kis ízületek betegségeiről ad képet. Nem ad információt (legfeljebb áttételesen) a csigolyák közötti porckorongok állapotáról.