Röntgen vizsgálatok

A röntgenvizsgálat ionizáló sugár segítségével készül: a sugárzás áthatol a testen és csak bizonyos szervekben, legfőképpen a csontokban nyelődik el, szóródik szét. Az egyes szervek, szövetek eltérő mértékben nyelik el, vagy szórják a sugarakat. Az áthatoló, szétszóródó sugarak a test mögé helyezett filmre érkeznek, amin a szervek röntgenárnyéka jelenik meg. Jól ábrázolódnak a csontos struktúrák, valamint az ízületek és azok elváltozásai, a levegő tartalmú szervek (tüdő, orrmelléküregek, gyomor-béltraktus) és azok kóros eltérései. Láthatók a kóros folyadék gyülemek az egyébként légtartó szervekben, illetve a kóros levegő gyülemek. Kimutathatók a meszesedést tartalmazó kóros elváltozások. Ábrázolhatók a sugárfogó idegentestek (fém, ólomüveg, egyéb üveg, mésztartalmú anyagok).

A Röntgen vizsgálatok otthoni előkészületet nem igényelnek. Enni, inni szabad, a rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni. Közvetlenül vizsgálat előtt az érintett testrészről el kell távolítani a ruházatot, illetve a fémtartalmú tartozékokat (nyaklánc, fülbevaló, óra, stb.).

Az ionizáló sugárzás káros hatást gyakorolhat az emberi szervezetre, az élet során kapott sugárdózis összegződik, soha nem ürül ki. Ugyanakkor a röntgen vizsgálattól várt diagnosztikus információ jó indikáció esetén bizton felülmúlja a röntgen sugár alkalmazásával járó kockázatot, és a sugárterhelés csökkentése érdekében a nem vizsgálandó testrészt ólomköténnyel, takarással védik.

A terhességet jelezni kell a vizsgálat előtt. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

Az ízületi és mellkas Röntgen vizsgálatok nem helyben végezhetők, hanem az általunk kiállított beutalóval az együttműködő partnerünknél. Ott a vizsgálatokat minden hétköznap 7.00 - 18.00 óra között folyamatosan végzik, külön időpontot nem kell egyeztetni. Az eredményt rögtön megkapják, kérés esetén CD-re kiírt formában is. Ezt a szolgáltatásunkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem rendelkeznek hazai biztosítással, hiszen ők Röntgen vizsgálatot másként nem tudnának végeztetni. A mammográfia ezalól kivétel, arra ugyanis időpontot kell egyeztetnünk.
 


Mammográfia


A mammográfia az elsődleges szűrőmódszer az emlődaganatok tekintetében. Kimutatja az emlő jóindulatú és rosszindulatú elváltozásait, cisztákat, gyulladást, sérüléseket. A vizsgálatra legalkalmasabb időpont a még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete. Egyébként bármely időpontban végezhető. Az emlőrák magas halálozási aránya miatt jobb minél hamarabb felismerni a rákot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutatható. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, illetve ha már az egyik emlőnél történt műtét rákos elváltozás miatt.

Mammográfiai vizsgálat nem helyben az Aniron Egészségközpontban történik, hanem az előre leegyeztetett időpontban a Lánc utcai Rendelőintézetben (Pécs, Lánc u. 12.). Az időpont egyeztetés előtt erről pácienseinket tájékoztattuk (telefonon, szóban, weboldalunkon).

Időpontot az Aniron Egészségközpont munkatársai foglalnak a Lánc utcai Rendelőintézet mammográfián dolgozó asszisztenseivel, melyről a vizsgálatot kérő pácienst tájékoztatják. Amennyiben az időpont megfelelő, egyeztetnek időpontot, amikor nevezett az Aniron Egészségközpontba bejön az általunk kiállított beutalóért, ill. ekkor kell a vizsgálat díját megtérítenie (készpénzes vagy bankkártyás fizetésre van lehetőségünk).

A vizsgálat előtt a Lánc utcai Rendelőintézet asszisztensnője ad tájékoztatást arról, hogy a leletet a páciens mikor, hogyan kapja meg. Amennyiben kiegészítő vizsgálatként emlő ultrahang vizsgálatra is szükség van, az is a Lánc utcai Rendelőintézetben fog történni, az asszisztensnő fogja keresni a pácienst, hogy erre időpontot egyeztessenek.

 

Mellkas Röntgen


A mellkas röntgen segítségével a mellkasi szervek - elsősorban a tüdők, a szív, aorta, nagy erek, a bordák és a rekeszizom - bizonyos eltéréseit vizsgálhatjuk meg. A mellkas röntgen a tüdőmezők tisztasága mellett megmutatja a talált gócos vagy diffúz elváltozásokat, a mellkasi folyadék- vagy levegő gyülemet, a szív nagyságát, körvonalait, a nagyerek lefutását, a nagyobb nyirokcsomókat.

 

Ízületi Röntgen


Csontok és az ízületi elváltozások, gyulladások, deformációk, daganatok, különböző törések, ficamok diagnosztizálására van lehetőség.

 

Gerinc Röntgen


A vizsgálat a csigolyák betegségeiről, eltéréseiről (törés, gyulladás, daganat), és a csigolyák közötti kis ízületek betegségeiről ad képet. Nem ad információt (legfeljebb áttételesen) a csigolyák közötti porckorongok állapotáról.

 

Vissza