Ízületi ultrahang vizsgálat

Mire alkalmas az ízületi ultrahang vizsgálat?


Az ízületek szalagjainak, az inak, a rostos porcok, valamint az ízületi kóros folyadékgyülemek (burzák, ízületi tasakok) és a környéki vázizmok vizsgálata.

A váll vizsgálatánál a felkart mozgató izmok inainak részletes vizsgálata történik, az izületek körrnyéki meszesedések, valamint az izmok és inak esetleges sérüléseinek kimutatásával. (Rotátor-köpeny szakadás, ízületi gyulladás, környéki meszesedések kimutatására.)
A térdízületben a külső és belső C-porcok (meniszkuszok), az ízületi tok, az oldal- és kereszt-szalagok, valamint az inak, íntapadások vizsgálata történik. A kóros folyadékgyülemek kimutatása, az ízületi belhártya megvastagodásának megítélése is feladat, így pl. a hátsó térdhajlat kóros folyadékgyüleme (Baker ciszta) pontosan mérhető. Az ízfelszíneket borító üvegporc csak korlátozottan vizsgálható, és nem ábrázolhatóak a többi, csontok által takart területek sem.

 

Előkészítés


A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A vizsgálatnál az adott ízületet kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy az adott ízület könnyen szabaddá tehető legyen.

A vizsgálat átlagos hossza: 15 perc (egy ízület esetén)

 

További ultrahang vizsgálataink >>>

 

Vissza