Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Hormon vizsgálatok

Főoldal  /  Laborvizsgálatok  /  Hormon vizsgálatok

A belső elválasztású mirigyek – az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy – hormonokat termelnek, amik a vér útján jutnak el célsejtjeikhez, melyek működését befolyásolják. A felsorolt szervek által termelt hormonok bonyolult rendszerben működnek. Kóros esetben termelődhet túl kevés (hypofunkció), túl sok (hyperfunkció), vagy a normálistól eltérő, kóros szerkezetű hormon is. A hormonzavarok kivizsgálásával és kezelésével az endokrinológus, nőgyógyász, és diabetológus szakorvosaink foglalkoznak.

Milyen vizsgálatokat tudunk elvégezni?

  • pajzsmirigy funkció és autoantitestek (TSH, FT4, FT3, anti-TPO, anti-TG, TRAK)
  • nemi hormonok: férfiak és nők esetében is vizsgálhatók. Férfiaknál bármikor, étkezéstől függetlenül elvégezhetők a vizsgálatok. Nők esetében a ciklikus nemi működés miatt a menstruáció 1-4 napján, illetve bizonyos hormonokat a ciklus 18-21. napján vizsgálhatunk. A nemi hormon vizsgálatok eredményeit endokrinológus, vagy nőgyógyász szakorvos értékelheti ki.
  • mellékvese funkció (kortizol, ACTH, DEHAS)
  • Dexametazon szuppressziós teszt
  • inzulin rezisztencia vizsgálat: a cukor terheléses vizsgálathoz hasonlóan történik. Első vérvételre reggel, éhgyomorral kerül sor, majd a standard glukóz ital elfogyasztása után 2 órával ismételt vérvétel történik. A két vérvétel között enni, fizikai munkát végezni, sportolni nem szabad. Az eredmény kiértékelését endokrinológus, vagy diabetológus szakorvos végezheti.