Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Hasi ultrahang vizsgálat

Főoldal  /  Ultrahang vizsgálatok  /  Hasi ultrahang vizsgálat

Mire alkalmas a hasi ultrahang vizsgálat?

A vizsgálat a hasi szervek közül a máj, az eperendszer (májbeli és külső epeutak, epehólyag), a hasnyálmirigy, a lép és nyirokcsomók, a vesék és mellékvesék, valamint a kismedencében elhelyezkedő női és férfi nemi szervek áttekintését célozza. Ezen szerveknek elsősorban azok a megbetegedései diagnosztizálhatók, amelyek a szerv alakját vagy a szerkezetét megváltoztatják. Például a szervek megnagyobbodása, kitágulása, kövek, daganatok láthatók. Megítélhetők epe-, illetve vesekövesség, az eperendszer gyulladásos betegségei, a vesék gyulladásos és ürülési eltérései, a különböző szervek daganatai. A gyomor és bélrendszer csak korlátok között vizsgálható, jelenleg e szervek pontos kivizsgálására más vizsgálómódszerek ajánlottak. Nem alkalmas a vizsgálat a gyomor-nyombélfekély diagnosztizálására, a bélrendszeri polypusok, korai stádiumban lévő rosszindulatú daganatok ultrahanggal egyáltalán nem diagnosztizálhatók, legfeljebb nagyobb daganatok, vagy a szokatlan gázosság válik láthatóvá A gyomor-bélrendszer betegségeinek vizsgálatában nem helyettesíti az endoszkópiát (tükrözést), a radiológiai vizsgálatokat.

Nem alkalmas a vizsgálat a prosztata szűrővizsgálatára sem, csak a szerv nagyságának becslésére ad módot.

Előkészítés

A vizsgálatnál a hasat kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy a mell alatti terület egészen a csípőig könnyen szabaddá tehető legyen.

A vizsgálatot a gyomor- és béltartalom, valamint a gázok jelenléte nagymértékben zavarja, emiatt éhgyomorra történik a vizsgálat. 6 órával a beavatkozás előtt nem szabad étkezni, csak szénsav- és rost-, valamint zsír- és tejmentes folyadékot szabad inni (pl. tea, szűrt gyümölcslé, szénsavmentes ásványvíz, zsírtalanított és szűrt leves), egy korty kávé, tea, rostos üdítő is lehetetlenné teheti az epehólyag ábrázolását. Cukorbetegink az előkészítést feltétlenül beszéljék meg a beutaló, vagy a vizsgálatot végző orvossal. Gázos belek esetén jó hatású lehet az előzetesen elfogyasztott gázcsökkentő tabletta (pl. Espumisan gyöngy) alkalmazása az alábbi módon: A vizsgálat előtti napon: 3 x 2 kapszula, a vizsgálat napján reggel és délben 2-2 kapszula.

A vizsgálat előtt két órával érdemes a húgyhólyagot kiüríteni. Az ezt követően elfogyasztott 4 dl. folyadék rendszerint elegendő hólyagtelődést biztosít a kismedence áttekintő vizsgálatához.

Szükség esetén a betegnek további kivizsgálást javasolunk.

A vizsgálat átlagos hossza: 20 perc.

Mikor kérjünk hasi ultrahang vizsgálatot?

  • 40 év fölött szűrővizsgálat jelleggel évente egyszer. (Teljesen panasz- és tünetmentes esetben is lehetnek vese, vagy epekövek, esetleg daganatos elváltozások, amelyeknél nem mindegy, hogy mikor kerülnek felismerésre.)
    hasi panaszok esetén az elsőként választandó vizsgálat az ultrahang
  • ismert epekő, vagy vesekő által okozott görcsök, gyakori vizelési inger, véres vizelet
  • ismert cystás elváltozások (vese, máj, hasnyálmirigy) kontroll alatt tartása
  • régebbi daganatos megbetegedés esetén esetleges kiújulás idejében történő észrevételére
  • alhasi panaszok esetén (pl. fájdalom, rendellenes vérzés, férfiaknál vizelés problémák)
  • mozgásszervi fájdalmak kisugárzása esetén is ki kell zárni esetleges hasi betegség fennállását

Ha korábbi leletek, zárójelentések rendelkezésre állnak, kérjük hozzák magukkal.