Hasi erek ultrahang vizsgálata

Mire alkalmas a hasi erek ultrahang vizsgálata?


Hasi aortát, vese artériákat (vese eredetű magas vérnyomás betegség gyanúja esetén), a hasi szerveket és a beleket ellátó artériákat (truncus coeliacus, a mesenterica superior) hasi erek szűkületének gyanújakor, igény szerint a portalis keringést (máj vérkeringését), az arteria iliaca-k ábrázolható szakaszát tudjuk vizsgálni. A vizsgálat típusát speciális igény szerint választjuk meg a kezelő orvos klinikai kérésének megfelelően.
Mivel hasi vizsgálatról van szó, és bizonyos esetekben igen apró érképleteket kell vizsgálnunk a hasfalon keresztül, nagyon fontos a hasi UH vizsgálatnál leírt előkészítés pontos betartása.

 

Előkészítés


A vizsgálatot a gyomor- és béltartalom, valamint a gázok jelenléte nagymértékben zavarja, emiatt éhgyomorra történik a vizsgálat. 6 órával a beavatkozás előtt nem szabad étkezni, csak szénsav- és rost-, valamint zsír- és tejmentes folyadékot szabad inni (pl. tea, szűrt gyümölcslé, szénsavmentes ásványvíz, zsírtalanított és szűrt leves), egy korty kávé, tea, rostos üdítő is lehetetlenné teheti az epehólyag ábrázolását. Cukorbetegink az előkészítést feltétlenül beszéljék meg a beutaló, vagy a vizsgálatot végző orvossal. Gázos belek esetén jó hatású lehet az előzetesen elfogyasztott gázcsökkentő tabletta (pl. Espumisan gyöngy) alkalmazása az alábbi módon: A vizsgálat előtti napon: 3 x 2 kapszula, a vizsgálat napján reggel és délben 2-2 kapszula.

A vizsgálat átlagos időtartama: 15 - 20 perc

 

További ultrahang vizsgálataink >>>

 

Vissza