Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Glaukóma gondozás

Főoldal  /  Glaukóma gondozás

Galukóma (zöldhályog) gondozás

A glaukóma, vagyis a zöldhályog betegség világszerte a 40 év feletti lakosság kb. 2%-át érinti. Az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő, 70 éves korra előfordulási gyakorisága eléri a 10%-ot. A glaukóma a vakság második leggyakoribb oka.

A betegség során a tartósan magas szemnyomás, vagy a nyomás kórosan nagy napi ingadozása a retina (ideghártya) sejtjeinek és a látóideg idegrostjainak fokozatos pusztulását okozza. A magas szemnyomás a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborulása következtében alakul ki. A retina és a látóideg károsodása visszafordíthatatlan, a látóélesség fokozatos romlásához, látótér kiesésekhez, végső esetben akár vaksághoz is vezethet. A súlyos károsodások korai kezeléssel megelőzhetők!

A tekintettel arra, hogy a glaukóma korai szakaszában nincsenek tünetek, ez is alattomos betegség, mint a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség. Azonban ilyen, még tünetmentes szakaszban is vannak már sejtkárosodások, melyek csak szemészeti vizsgálattal ismerhetők fel. Később, amikor panasz is megjelenik, a látóideg rostok jelentős része már visszafordíthatatlanul elpusztult.

Az akut glaukómás roham során erős fej-, és szem körüli fájdalom, hirtelen látásromlás rossz közérzet, émelygés, hányás jelentkezik a csarnokzug elzáródása következtében.

A glaukómás roham felismerésében segít, hogy szivárványszínű gyűrűk vagy glóriák jelennek meg a fények (pl. lámpa) körül

Diagnózis, kivizsgálás

A szűrés és a kivizsgálás során teljes körű szemészeti vizsgálat történik: szemnyomás-mérés, csarnokzug vizsgálata, szemfenéki vizsgálat, látótérvizsgálat, OCT-idegrostanalzis.

Mivel a glaukóma tünetmentesen is komoly károsodást okoz, panasz és tünetmentesség esetében is fontos a rendszeres szemészeti ellenőrző vizsgálat, különösen 40 éves életkor felett.

Kezelés

Célunk a glaukóma esetében is a megelőzés! Tekintettel arra, hogy a betegség által okozott károsodások nem visszafordíthatóak, fontos a korai felismerés, és a megfelelő kezelés mihamarabbi megkezdése. A különböző kezelések célja a szemnyomás csökkentése, ezáltal a látóidegfő keringésének javítása, melyek segítenek megállítani a további károsodást. A glaukóma kezelése történhet gyógyszeres szemcseppekkel, lézeres kezeléssel, bizonyos esetekben műtéttel.