Digitális anyajegy-térképezés

A digitális dermatoszkópiás rendszer lehetőséget ad a bőrgyógyászoknak a bőr felső rétegeibe való bepillantásra, és a bőr emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére. A digitális dermatoszkóp lehetővé teszi az azonnali diagnózist és a rendszeres ellenőrzéshez szükséges adattárolást, mikroszkópos kép rögzítését makroszkópos testtérképhez. A módszer fájdalommentes, és a beteg számára is betekintést nyújt a vizsgálat menetébe a képernyőn keresztül.

A nagy nagyítású felvételeken jól láthatóak az anyajegyekre jellemző szerkezeti elemek, azok szabályossága ill. szabálytalansága. Mindez elősegíti az anyajegyek gyors és pontos kiértékelését. A rendszeres ellenőrzések során az előző képek összehasonlíthatóak az új felvételekkel, így az anyajegyeken jelentkező változások korábban észlelhetőek.
Az esetek nagy részében már a vizsgálat közben eldönthető , hogy mely bőrjelenségek igénylik a sebészi eltávolítást, a rendszeres ellenőrzést, illetve melyek azok, amelyeket biztosan nem kell eltávolítani. Amennyiben a kép nem egyértelmű, a diagnózis további pontosítása szükséges, lehetőség van a számítógép szoftvere segítségével az elváltozások - anyajegyek - kielemzésére a nemzetközileg elfogadott szabványos normák alapján. A számítógépes anyajegyszűrés kb. 20 százalékkal pontosabb diagnózist ad, mint a szabad szemmel végzett vizsgálat. Ez különösen korai melanoma esetén nagyon hasznos, mert a korai felfedezéssel a súlyos kimenetel megelőzhető. A digitális dermatoszkópia további lehetőséget ad arra, hogy az évek során az adott anyajegyről ismételt felvételeket készítve a rosszindulatú átalakulást jelző legkisebb – szabad szemmel még nem észlelhető - változást is felismerjük. Az első alkalommal a vizsgálat 30-45 percet vesz igénybe. A kontroll vizsgálatok 20-30 percig tartanak. Kérésre elváltozásairól CD-t készítünk, vagy színes képet nyomtatunk.

 

Vissza