Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Béldaganatok szűrővizsgálata székletből

Főoldal  /  Béldaganatok szűrővizsgálata székletből

A vastagbéldaganat az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás hazánkban (évente mintegy 9.000 új betegséget, és 5.000 halálozást okoz). Szinte minden második órában meghal valaki béldaganat következtében! Pedig a betegség kialakulása nagyon jól követhető, a daganat kifejlődése hosszú időt, éveket vesz igénybe, így szűréssel már korai stádiumban felismerhető, és jól kezelhető. Mivel a béldaganatok is hosszú ideig tünetmentesek, a tünetek jelentkezésekor már nagy valószínűséggel előrehaladott stádiumú a betegség.

Az alábbi széklettesztek egy nagyon megbízható, fájdalommentes, orvosszakmailag elismert, egyszerűen és bármikor elvégezhető szűrési módszert jelentenek.

A béldaganatok legtöbbször igen hosszú idő, akár 10-15 év alatt fejlődnek ki így elegendő idő áll rendelkezésre arra, hogy korai stádiumban észleljük a béldaganatot. Az elég korán felfedezett daganat csaknem mindig meggyógyítható.

Széklet vér vizsgálat

A vastagbél polypjaiból, daganataiból szemmel nem látható, kicsiny mennyiségű vér kerülhet a székletbe, mely tesztekkel kimutatható. Széles körben hozzáférhető, és szűrővizsgálatként alkalmazva a béldaganat miatti halálozást igazoltan csökkenti. Hátránya, hogy a nem vérző daganatok nem ismerhetők fel ezzel a módszerrel.

M2-PK tumormarker vizsgálat

A daganatokkal kapcsolatos számos tanulmány azt mutatja, hogy a rákos betegeknél a piruvát-kináz egy izoenzimje, az M2-PK tumormarker koncentrációja megemelkedik a vérben és a székletben. A vizsgálat elvi alapja az, hogy a daganatok anyagcseréje eltér a normális sejtek anyagcseréjétől, és ennek egyik jele az, hogy nagy mennyiségben termelnek egy M2-PK nevű enzimet. Ezt az enzimet a daganat bocsátja ki magából, és az kiürül a széklettel. A szájüreg, garat, nyelőcső, illetve a gyomor gyulladása, esetleges vérzése, vagy a vizsgált személy étrendje nem befolyásolja a teszt eredményét. Egyszeri mintavétel elegendő és az egész eljárás fájdalommentes és higiénikus. Fontos, hogy a székletminta nem érintkezhet vízzel vagy vizelettel. Emelkedett érték (>4 U/ml) esetében jelentősen megnő annak a valószínűsége, hogy a vizsgált személy vastagbelében polip, esetleg rosszindulatú béldaganat fejlődik. Emelkedett szint azonban az akut és krónikus gyulladásos bélbetegség, vagy más emésztőtraktust érintő betegség esetén is előfordulhat.

A vizsgálat érzékenysége 80%(a széklet vér teszt, szenzitivitása kb. 40%), specificitása 96%(a széklet vér teszt kb. 90%). A béldaganatok lassú kialakulása miatt érdemes az enzimes béldaganatszűrést évente megismételni. Az ismételt vizsgálatokkal a biztonság egyre növelhető.

Fontos megjegyezni, hogy a nagyon híg széklet fals negatív eredményt, vagyis normál M2-PK koncentrációt eredményezhet a hígító hatás miatt.

Kórós eredményt megerősítendő javasoljuk további kiegészítő vizsgálatok elvégzését, úgymint kolonoszkopia, gasztroszkopia, CT, vagy UH) , illetve ezek célja a tumorra utaló jelek és klinikai gyanú alátámasztása is.

Calprotektin vizsgálat

A calprotectin kimutatása székletből egy egyszerű és megbízható vizsgálat, amely alkalmas a gyomor-, bélrendszeri betegségek elkülönítésére, valamint bizonyos betegségek esetén (pl. colitis ulcerosában vagy Crohn-betegségben) a terápiára adott válasz nyomon-követésére.

A pontos diagnózis felállítása során a calprotektin-vizsgálat eredménye mellett figyelembe kell venni a klinikai kórtörténetet és a tüneteket.