Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Helicobacter pylori kilégzési teszt

Főoldal  /  Helicobacter pylori kilégzési teszt

Az Aniron Magánklinikán a gasztroenterológiai szakrendelés diagnosztikai hátterét a Helicobacter pylori fertőzés kimutatására, és a kezelés hatékonyságának lemérésére alkalmas urea (karbamid) kilégzési teszt teszi teljessé.
A vizsgálat során C14szénizotópot tartalmazó kapszula elfogyasztása után, amennyiben a gyomorban a Helicobacter pylori baktérium jelen van, a kapszulában levő karbamidot lebontja. Ennek következtében izotóppal jelzett szén-dioxid szabadul fel, ami a kilégzett levegővel távozik, és a készülékkel kimutatható. A vizsgálatban használt szénizotóp kisfokú sugárterhelést jelent, de ez egy normál Röntgenvizsgálatnál kevesebb mértékű.

A vizsgálat előtti teendők

  • A vizsgálatot megelőző 4 hétben ne vegyen be antibiotikumot, vagy bizmut tartalmú gyógyszert.
  • A vizsgálatot megelőző 1 hétben ne vegyen be savcsökkentőt.
  • A vizsgálat előtti 6 órában nem étkezhet, csak szénsav mentes vizet ihat.
  • A vizsgálat NEM végezhető el terhesség, szoptatás, részleges vagy teljes gyomor eltávolítás után, lázas állapotban, felső légúti fertőzés, hányás-hasmenés esetén.

A vizsgálat menete

A vizsgálathoz 1 darab általunk biztosított kapszulát kell szétrágás nélkül kevés vízzel lenyelni. 10 perc várakozás után a tesztkártyába kell fújni mindaddig, amíg a kártya közepén lévő indikátor színe meg nem változik. Ez általában 2-4 percet vesz igénybe, közben belégzés vagy beszéd közben a kártyát el kell venni a szájtól. A készülékbe helyezett tesztkártyában levő izotóppal jelzett szén-dioxid mennyiségét a készülék 5-15 perc alatt méri meg. Az eredmény alapján a további teendő (egyéb vizsgálatok szükségességének megítélése, a kezelés megválasztása) szakorvosi feladat.