Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Rutin laborvizsgálatok

Főoldal  /  Laborvizsgálatok  /  Rutin laborvizsgálatok

A leggyakrabban végzett, alapvető szervi működésekről informáló vérvételi vizsgálatokat rutin laborvizsgálatként szoktuk említeni.

Milyen vizsgálatokat jelent pontosan?

  • Vérkép: a vér alakos elemeinek mennyiségi és minőségi összetételét mutatja, vagyis a vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék számát, összetételét, méretbeli tulajdonságait határozza meg. Ez segíti a szakorvost gyulladások, vérszegénység, illetve véralvadási zavarok kivizsgálásában.
  • Gyulladásos fehérjék: süllyedés, CRP, fibrinogén, AST gyulladásos, esetleg daganatos betegségek aspecifikus laborparaméterei.
  • Májfunkció: a máj működéséről, gyulladásos májbetegségekről ad információt.
  • Vesefunkció: a vesék létfontosságú szerveink, működésük alapvető fontosságú. A vesék működése számos betegségeben károsodhat, mint pl. cukorbetegségben, magas vérnyomás betegségben, autoimmun betegségekben. Így vizsgálata az alapbetegség kezelésének minőségéről is tájékoztat.
  • Éhgyomri vércukor, terheléses vércukor vizsgálat, HgbA1c, mikroalbuminuria, melyek a cukorbetegség kivizsgálásában, és kezelésének nyomon követésében segítenek.
  • Vérzsírok: koleszterin, triglicerid, LDL-, HDL koleszterin vizsgálata nemcsak a szív-, érrendszeri betegségek rizikófelmérésében, a gyógyszeres kezelés követésében fontosak, de bizonyos szervek (pajzsmirigy, vese) működészavaraiban is hasznos információval szolgálnak.
  • Ionok (nátrum, kálium, kálcium, magnézium, foszfor, réz, cink): hiányállapotok, gyomor-, bélbetegségek okozta felszívódási zavarok, vesebetegségek, csontritkulás kivizsgálásában, kezelésében lényegesek.
  • Prothrombin (INR) vizsgálat vérzékenység vizsgálata, illetve véralvadás gátló gyógyszeres kezelésben részesülők kontroll vizsgálata.
  • Vizelet vizsgálat: vesefunkció, húgyúti fertőzések vizsgálatára alkalmas.

Mik a teendők vérvizsgálat előtt?

A vizsgálat délelőtti órákban történik, lehetőség szerint éhgyomorral, főként a vércukor, és vérzsírok vizsgálata esetén.

Vérvétel előtt tehát enni nem szabad, azonban szénsav mentes vizet javasolt inni. Minél több folyadékot fogyaszt a vizsgálat előtt, annál könnyebb a vérvétel. Kávét, teát azonban nem szabad inni. Sőt, cigarettázni sem!

Amennyiben vérnyomás csökkentő vagy szívgyógyszert szed, azokat is be kell venni reggel, ugyanis a vérvizsgálatot, a laboreredményeket nem befolyásolja. A bevétel elmaradása azonban a vérnyomás kiugrását okozhatja, ami akár súlyos szövődményeket, rosszullétet is okozhat.

A cukorbetegségben szedett gyógyszert, inzulint, Aspirint azonban nem szabad bevenni éhgyomorral, illetve az étkezés elmaradása miatt.

A vizelet vizsgálatához legideálisabb a reggeli első vizeletből vett minta, de helyben is levehető.

A vizsgálat általában 5-10 percet vesz igénybe.