Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Cukorbetegek szemészeti gondozása

Főoldal  /  Cukorbetegek szemészeti gondozása

Cukorbetegek szemészeti gondozása

Cukorbetegség a legnagyobb egészségkárosodást okozó népbetegség. A tartósan magas vércukorszint az érrendszer, a vörösvértestek, az idegrendszer károsodását okozza, aminek következménye a szövetek vérellátásának romlása, mely leginkább az idegrendszert, szívet és a veséket érinti. A szem ideghártyájában lévő erek, és a látóideg károsodása eredményezi a panaszt is okozó elváltozásokat: látászavar, üvegtesti vérzés, látótér kiesés, súlyos esetben vakság. A cukorbetegség az idegrendszert károsító hatása révén a látóideg károsodása által is látásvesztéshez vezet.

A cukorbetegség gyakorisága az elmúlt 20 évben megháromszorozódott, mely további növekedése várható az igen nagy arányú elhízás miatt. Sajnálatos módon már nemcsak az időseket érinti, egyre nagyobb számban jelenik meg a 2-es típusú (ún. időskori) cukorbetegség a gyermekek körében is! Jelentőségét az adja, hogy a vakság vezető oka a cukorbetegség következtében kialakuló érrendszeri és idegi károsodások. A megfelelően kezelt cukorbetegség, rendszeresen végzett szűrővizsgálattal korai stádiumban felismert eltérések szakszerű kezelése, tudatos diéta, megfelelő testmozgás által az egészségkárosodás csökkenthető.

A rendszeres szemészeti ellenőrzések alkalmával a szemfenéki szövődmények megállapítása és kezelése, a zöldhályog és a szürkehályog korai felismerése és kezelése a célunk.

Tünetek

A cukorbetegség okozta érkárosodás a szemfenéki erek vizsgálatával felismerhető. A rendszeres vizsgálat jelentőségét az adja, hogy a diabéteszes retinopátia korai stádiumában gyakran nincsenek tünetek, a kezdődő elváltozás csak a szemészeti vizsgálattal ismerhető fel.

A betegség előre haladtával megjelenő tünetek a következők:

  • homályos a látás
  • homályos és éles látás váltakozása
  • látótér kiesés: üres vagy sötét területeket lát a látómezőben
  • rosszul lát éjszaka
  • látásvesztés

A tünetek általában mindkét szemen jelentkeznek.

Diagnózis, kivizsgálás

Cukorbetegség esetében az évenkénti szemészeti szűrővizsgálat ajánlott, még szemészeti panasz, tünet nélkül is. A vizsgálat során szemfenéki vizsgálat, szemnyomás mérés, látásélesség vizsgálat történik. A további speciális eszközös vizsgálat szükségességéről szakorvosaink adnak tájékoztatást.

Kezelés

A diabéteszes retinopátia kialakulásának a megelőzése az elsődleges célunk! Ennek érdekében a vércukor megfelelő szinten tartása elengedhetetlen, amit gyógyszeres és életmódi (étrend és mozgás) tényezőkkel érhetünk el. A gondozás része ennek értelmében a diabetológiai szakorvosi vizsgálat, rendszeres laborvizsgálatok, dietetikai tanácsadás is. Amennyiben a vizsgálat már szemészeti elváltozást igazol, a szemészeti kezelése állhat lézeres, injekciós, vagy műtéti kezelésből.