Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Anti-Müller Hormon vizsgálat

Főoldal  /  Laborvizsgálatok  /  Anti-Müller Hormon vizsgálat

Az AMH a petefészek működőképességéről ad információt

Mivel a terhességek elmaradásának nagymértékben a terméketlenség az oka, ezért a petesejt-tartalékok mérése általában sok nőt érdekelhet. Az AMH-t egyre gyakrabban használják az általános orvosi és onkológiai gyakorlatban és a mesterséges megtermékenyítés kapcsán. Petesejt-tartalék felmérése betekintést nyújthat egy nő hátralévő termékeny éveinek számát illetően vagy utalhat a mesterséges megtermékenyítés kimenetelére. Egy nő petesejt-tartalékát a rendelkezésre álló tüsző mennyisége és a benne lévő petesejt minősége határozza meg, és a kor előrehaladtával csökken, ami a reprodukciós képességet csökkenti. Az AMH egy hormon marker, ami a petesejt-tartalékról, a petefészek öregedéséről, annak diszfunkciójáról és a petefészek működőképességéről ad qvantitatív információt.

Az AMH szintje a tüsző-üregek számával korrelál. Bizonyított tény, hogy alacsonyabb AMH szintű és tüszőüreg-számú nők szignifikánsan kevesebb petesejtet termelnek, mint azok a nők, akiknél ez a szint magas. Azoknál a nőknél, akiknél alacsony az AMH szint, a megtermékenyülési ráta szignifikánsan alacsonyabb, mint akiknél ez a hormonszint magas, függetlenül attól, hogy milyen mesterséges megtermékenyítési módokat alkalmaztak. Alacsony AMH szintű nőknél kevesebb a petesejtje, alacsonyabb a megtermékenyülési ráta, kevesebb az esély az embrió kialakulására, több a sikertelen terhességük a petesejt-beültetések után; végső soron fele akkora a terhesség esélye a mesterséges megtermékenyítés során, mint akinél magas az AMH szint. Amikor az FSH-t az életkor függvényében vizsgáljuk, az AMH a legjobb előrejelzője a petesejt-képződésnek és az élve-születésnek.

Az AMH az egyik legjobb hormon-marker a petesejt-tartalék mérésére

A menopauza előtt álló nőknél az AMH szint csökken, mivel a kor előrehaladtával a tüszők mennyisége és minősége csökken. Nem mutatja a petesejtek tényleges számát, de erősen korrelál a tüszőtartalékok nagyságával. Az AMH a menstruációs ciklustól függetlenül mérhető, és nem függ az életstílustól (dohányzás, test-tömeg index, alkohol-fogyasztás, entikai hovatartozás, életkor), vagy a nemi érés idejétől (első menstruáció, az azóta eltelt idő és a terhességek száma). A kimondottan alacsony AMH szint fejletlen petefészekre utal, és bizonyos esetekben a polycisztás ovárium szindróma – a fogamzó-képes korban lévő nőknél egy jól ismert hormonális rendellenesség – jelzője lehet. Kétszer-háromszor több tüszőérés két-háromszoros szérum AMH szint növekedést jelent.

Úgy tűnik, hogy az AMH az egyik legjobb hormon-marker a petesejt-tartalék számszerűségének mérésére, vagy rendellenességek megállapítására. Az AMH szint mérése nem jelzi, hogy egy nő képes-e teherbe esni, mivel más fontos tényezőket is figyelembe kell ilyenkor venni (életkor, fertőzés, genetikai rendellenesség, spermiumok minősége és egyéb férfiakat érintő tényezők), de manapság ez a legjobb hormon a potenciális nemzőképesség megállapítására.