Az Aniron Egészségközpontban Pécsett széles körű járóbeteg ellátást biztosítunk több mint 50 neves szakorvossal 33 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Terhességi genetikai ultrahang vizsgálatok

Főoldal  /  Terhességi genetikai ultrahang vizsgálatok

Magzati ultrahang vizsgálatok a terhesség szakaszaiban

0.számú vizsgálat

A vizsgálat hüvelyi transzducerrel történik, egyrészt, mert maga a fej közelebb kerül a kismedencei szervekhez, másrészt a hasi vizsgálóeszköznél magasabb képi felbontást és ezáltal jobb látási viszonyokat nyerünk. Ezen vizsgálatnál, szemben a hason keresztüli vizsgálódásnál, a telt hólyag nem feltétel, mert hüvelyi fej lévén, nincs szükségünk a húgyhólyag által közvetített akusztikus ablakra.

A vizsgálat során megállapításra kerül a terhesség:
-léte
-helye
-száma
-chorionicitása
-a méh illetve a petefészkek állapota és szerkezete

A menstruáció kimaradása esetén, vizsgálat előtt ajánlott várni két hetet, majd terhességi teszt elvégzése, valamint annak pozitivitása esetén kérni időpontot a rendelőnkbe. Ezzel a felesleges vizsgálatok száma és a bizonytalanság okozta stressz is csökkenthető, mellyel számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

1. vizsgálat -első trimeszteri szűrés

Elvégzésére a 11.hét 0.nap-13.hét 6.nap között kerül sor. Ebben az időszakban nagyobb fejlődési illetve kromoszóma rendellenességek kiszűrésére van lehetőség. Ajánlott összekötni a vizsgálatot valamelyik teszt elvégzésével (Kombinált-teszt, Integrált-teszt, Qurtett-teszt, Prena teszt), mely a felismerés hatékonyságát nagyban megnöveli. Részletezésükre az alábbiakban kerül sor.

Vizsgálatunk kitér a:
-lepény helyzete, magzatvíz mennyisége
-embryo ülőmagasság és a koponya átmérőjének mérése a terhességi kor pontosításához
-tarkóredő
-orrcsont
-végtagok száma, szerkezete
-köldökzsinór illeszkedése
-ductus venosus áramlása
-FL, AC, HC, HL, növekedés üteme
-szív korai szerkezetének vizsgálata
-ideális viszonyok mellett a korai magzati nem meghatározása

2. vizsgálat- második trimeszteri szűrés

Elvégzése a 18-22. gestatiós hét között történik. Ekkora már a legtöbb szerve, -különös figyelmet fordítva az központi idegrendszerre és a szívre- jól vizsgálható.
Vizsgálatunk kitér a:

-magzat méreteire, fejlődés ütemére
-magzatvíz mennyisége, lepény helyzete
-arc szerkezetének vizsgálata
-agy és a gerinc vizsgálata
-has, mellkas vizsgálata
-szív szerkezetének elemzése
-végtagok száma és szerkezete
-magzat nemének vizsgálata

3. vizsgálat- harmadik trimeszteri szűrés

Ideálisan elvégzésére a 30-32. héten kerül sor. A különböző szervek funkciója, fejlődés mértéke, magzatvíz, méhlepény jól vizsgálható:

-magzat méretei, a fejlődés üteme
-magzatvíz mennyisége, lepény helyzete
-arc szerkezetének vizsgálata
-agy és a gerinc vizsgálata
-has, mellkas vizsgálata
-végtagok száma és szerkezete
-3D-4D felvételek készítésének ideális ideje

4. vizsgálat- 36. terhességi ultrahang vizsgálat

Elvégzésére a 36.-37. heti gestátiós héten kerül sor, elvégzése nem kötelező, de erősen ajánlott, mert értékes információkat kaphatunk, melyekkel a szülés tervezhetőbbé válik.

A vizsgálat magába foglalja a:
-magzat fekvését, előlfekvő rész vizsgálatát
-magzatvíz mennyisége, lepény helyzete, érésének foka
-a magzat várható tömegének becslése
-a különböző magzati artériák áramlásának vizsgálata (flowmetria)

Ajánlott tesztek az első trimeszteri magzati ultrahang vizsgálatokat kiegészítendő

1. Kombinált-teszt (11.-14. terhességi hét)

A Down-kór (21.kromoszóma triszómiája) szűrésének a várandósság alatti első trimeszterben történő módszere. A vizsgálat anyai vérből történik. Elvégzésének ideje a 11.-14. gestációs hét között, optimálisan a 12. héten. Különböző magzati UH paraméterek (tarkóredő, ülőmagasság, ductus venosus áramlás) és az anyai vérben található biokémia markerek segítségével egy számítógépes algoritmus kiszámolja a várható magzati kockázatot, mely lehet: alacsony, közepes vagy magas. Amennyiben ez a szűrőmódszer 1:250 vagy ennél magasabb kockázat esetén az eredmény pozitív minősítésű és további kromoszóma vizsgálatok javasoltak a diagnózis pontosítása érdekében. A teszt valamint az UH szűrés paramétereit felhasználva a betegség 95%-ban kiszűrhető.

2. Integrált-teszt (11.-14. terhességi hét és a 15.-16. terhességi hét)

Az Integrált-teszt a Down-kór kiszűrésének leghatékonyabb szűrőmódszere. Két fázisból áll minkét vizsgálati fázis anyai vérből történik. Az első fázis optimálisan a 12. héten történik a második fázis pedig a 15. vagy a 16. terhességi héten történik. Így az első és második trimeszterben mért paraméterek integrálásával adja meg a rendellenesség előfordulásának kockázatát, amit egy számítógépes algoritmus segítségével kapunk meg. Az arányok hasonlóak 1:250 vagy a feletti kockázat esetén a vizsgálat pozitív minősítést kap, majd további kromoszóma vizsgálatok elvégzése javasolt. Ennek a Teszt segítségével a Down-kór 94%-a kiszűrhető.

3. Quartett-teszt (15-20. terhességi hét)

A Quartett-tesztet a második trimeszterben anyai vérből történik optimálisan a 15. vagy 16. terhességi héten. Az anyai vérben négy paramétert vizsgálva határozza meg a rendellenesség előfordulásának kockázatát. A Quartett-teszt a Down-korral sújtott terhességét 76%-ban szűri ki. A rendellenesség előfordulásának kockázatát egy számítógépes algoritmus segítségével kapjuk meg. Az arányok hasonlóak 1:250 vagy a feletti kockázat esetén a vizsgálat pozitív minősítést kap, majd további kromoszóma vizsgálatok elvégzése javasolt.

4. Prena teszt

Teljes nevén prenatális non invazív teszt, mely az anyai vérben található magzati DNS fragmentumokat detektálja és elemzi. Európában egy innovatív, 2016-ban bevezetésre kerülő módszer, mely az előbbi említett folyamattal képes a különböző-főleg számbeli és nemi (Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór, Turner-sy.) kromoszómák rendellenességeinek azonosítására. Kivitelezésére a magzat 9.-20. gestatiós hete között kerülhet sor. Egy egyszerű anyai vérvételből áll, így a vetélés kockázata minimális, jó alternatívát nyújtva a különböző invazív technikákkal szemben. (Chorionboholy biopszia, amniocentezis)

Terhességi toxémia szűrés (11.-13. terhességi hét)

A terhességi toxémia -orvosi nevén pre-eclampsia- a terhesség második felében fordul elő, ami magas vérnyomással, fehérjevizeléssel jár. Korábban a terhességben gyakran előforduló vizenyőt is a tünetek közé sorolták, de a modern elvek szerint a nemzetközi ajánlások alapján már nem tartozik a terhességi toxémia tünetei közé. A toxémia hatással lehet a magzatra és az anyára egyaránt, súlyosabb esetben mind az anya és magzata is vészhelyzetbe kerülhet. Fontos, hogy a terhesség korai szakaszában (12. terhességi héten) a kockázatot előre jelezzük. Lehetőség van a 11-13. terhességi hét között végzett célzott ultrahang vizsgálattal (a. uterina flowmetria) és az anyai vérből detektálható különböző biokémiai márkerek számítógépes algoritmus segítségével meghatározhatunk egy magas kockázatú rizikócsoportot, melyben Aspirin adásával lényegesen csökkenthetjük a pre-eclampsia kialakulását.

KEDVES PÁCIENSEINK!

A koronavírus fertőzés terjedésének megelőzése, pácienseink és munkatársaink biztonsága érdekében kérjük, hogy a vizsgálatokra legfeljebb 10 perccel korábban érkezzenek. A rendelésekre maximum egy kísérő jöhet. Maszk viselése kötelező, kérjük erről gondoskodjanak.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!