Az Aniron Magánklinika Pécs első és egyik meghatározó magánegészségügyi intézménye 2008 óta közel 50 klinikai szakorvossal 37 szakterületen.

+36 72 / 551-104

Legutóbbi bejegyzések

Title Image

Sportolói vizsgálat

Főoldal  /  Sportolói vizsgálat

Sportolók előkészítő orvosi vizsgálata

Pécsett az Aniron Magánklinikán végzett sportolók általános előkészítő szűrővizsgálatának célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, vagy az adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme.

Az általunk is használt szakmai protokoll tartalmazza a sportorvosi engedélyhez szükséges vizsgálatokat.

 • kérdőíves anamnézis – letölthető kérdőív (kérjük a vizsgálatra kitöltve, aláírva hozza magával)
 • fizikális vizsgálat (vérnyomásmérés, testsúly, testmagasság, BMI meghatározás),
 • vizeletvizsgálat,
 • 12 elvezetéses nyugalmi EKG, és
 • 35 év felett vérvizsgálat (teljes vérkép, vércukor, össz-koleszterin, triglicerid, húgysav, vese-, májfunkció).

A fenti általános előkészítő vizsgálatok a sportorvosi engedély kiadásának feltételei, de néhány sportág esetében kiegészítő szakorvosi vizsgálat is szükséges lehet: pl. küzdősport esetén évente neurológiai és szemészeti szakorvosi vizsgálat, auto-, motorsport esetén ortopédiai vizsgálat. Ezeket a sportorvosi vizsgálat szakmai előírásainak megfelelően sportorvos írja elő.

A sportorvosi engedély kiadása akkreditált sportorvosi rendelésen történik, melynek OSEI felé fizetendő díja az általános előkészítő vizsgálatokon felül 18 év alatt 1.000.- Ft, 18 év felett 2.000.- Ft.

 

További vizsgálati lehetőségek

Kardiovascularis rizikófaktorok fennállása esetén (emelkedett koleszterin, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás (30 feletti BMI), dohányzás (múltbéli is), coronaria betegség gyanúja, valamint elsőfokú rokonokban 50 éves kor alatt előfordult hirtelen szívhalál, szívinfarktus és cerebrovascularis esemény, perifériás érbetegség) kardiológiai szakvizsgálat szükséges. A kardiológiai vizsgálat alkalmával végezhető szív ultrahang, ABPM, Holter EKG, és akár terheléses EKG vizsgálat is. A kardiológiai szakvélemény birtokában bírálja el a sportorvos az alkalmasságot az érvényben lévő szabályok szerint.

Szükség esetén speciális laborvizsgálatokkal egészíthetjük ki a kivizsgálást. A rutin (vérkép, máj-, vesefunkció, ionok) vizsgálatokon kívül végezhetünk speciális enzim, hormon vizsgálatokat, vitamin szint mérést, de véralvadási, allergia, és tumor marker vizsgálatokat is.

Az Aniron Magánklinikán sportorvosi szakvizsgával rendelkező orvosaink mellett háziorvos, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, ortopédus, pszichiáter, neurológus, diabetológus, endokrinológus, érsebész, fül-orr-gégész, bőrgyógyász szakorvos is rendelkezésre áll.

Magánklinikánkon a teljes körű labordiagnosztika, ultrahang vizsgálat mellett szerződéses kereten belül Röntgen vizsgálatok, MR vagy CT vizsgálat mindenre kiterjedő kivizsgálási és terápiás ellátást tesz lehetővé.

 

Terápiás lehetőségek

A sportdietetikai tanácsadás során személyre szabott étrendi tanáccsal segítjük a megfelelő teljesítmény elérését, a regenerálódás biztosításához, és az immunrendszer támogatásához szükséges táplálkozási hátteret. Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a sportág jellemzőit, terhelés mértékét, időtartamát, a sportoló nemét, életkorát, esetleges kísérő betegségeit, ételallergiát, egyéb speciális étrendi megszorításokat.

A testi egészség mellett a megfelelő sportteljesítmény eléréséhez szükséges a megfelelő lelki háttér. Ennek kialakításában pszichiáter szakorvosok, mentálhigienikus szakember segíti nemcsak az élsportolók munkáját. A pszichológussal folytatott közös munka folyamán a sportoló önismerete nő, helyzetfelismerése javul, megtanulja teste jelzéseit pontosabban értelmezni ezekkel segítve őt a jobb sportteljesítésben.

Gyógytornászaink szorosan együttműködnek a sportorvossal, a klinikai állapotfelmérés alapján felállítják a funkcionális diagnózist, megtervezik a terápiát, amely a célnak megfelelő mozgásgyakorlatokat, és terápiás módszereket tartalmaz. Célunk a sporttevékenység okozta hosszútávú károsodások megelőzése, kezelése, a sportsérülések utáni rehabilitációban a sportba való visszatérés, a későbbi újrasérülések megelőzése.

PRP sajátvér terápia ízületi, izomfájdalom esetén nyújt hosszú távú segítséget. Az autológ sejtterápiák a saját vérből nyert, különböző sejteket és fehérjéket tartalmazó vérplazma felhasználásával végzett ízületi injekciós kezeléseket jelentenek.
A leggyakrabban használt sejtterápia a PRP – Platelet Rich Plasma – saját vérből nyert thrombocytadús plazmainjekciót jelent, melynek lényege, hogy a thrombocytákat (vagyis vérlemezkéket) koncentráltan olyan helyre juttatjuk, ahol biológiai regenerációt tudnak elindítani. A thrombocytákból felszabaduló növekedési faktorok, és gyulladásgátló citokinek olyan biológiailag aktív anyagok, amik a különböző szövetek és sejtek regenerációját segítik elő, a chondocytak (porcsejtek) szaporodására is hatással vannak, vagy gyulladás csökkentő hatásúak.

Reumatológus szakorvosunk nagy szakmai tapasztalattal bír, a korszerű gyógyszeres kezelés mellett lézer akupunktúrás kezeléssel és GUNA terápiával segít a mozgásszervi panaszok enyhítésében.
Testünk akupunktúrás pontjai legegyszerűbben úgy képzelhetők el, mint apró kapcsolók, vagy váltók, melyek számos módszerrel működésbe hozhatók. Erre azonban nemcsak a tűszúrás alkalmas. Az infravörös tartományban működő lágylézer (soft-laser) berendezésekkel végezhető ún. lézer-akupunktúra, ahol a pontokat a lézersugárral serkentjük működésre. A lágylézer elsődleges hatásai a gyulladáscsökkentés, a fájdalomcsillapítás, serkenti a sejtszaporodást, ezért gyorsítja a sebgyógyulást, oldja az izom spazmust, azaz az izomgörcsöket, valamint némi immunstimuláló hatást is ki lehet mutatni.
A GUNA terápia során beadott kollagén kivonatot tartalmazó injekció elősegíti a károsodott, rossz szerkezetű, meggyengült kötőszöveti struktúrák regenerálódását, ami által csökkenti az ízületi instabilitást, így az okot szünteti meg.

Tanácsos kivizsgáláson részt venni

 • az utánpótlás korosztályú fiataloknak;
 • a hosszú kihagyás után újrakezdőknek;
 • azoknak, akik nagy igénybevételű célokat tűztek ki maguk elé amatőr sportolóként (pl. félmaraton lefutása, Balaton átúszása);
 • fél-profi versenysportolóknak;
 • élsportolóknak;
 • senior korú, az egészségmegőrzése céljából sportolóknak.

Sportorvosi engedélyhez minden esetben szükséges az előkészítő vizsgálatok elvégzése, melyek orvosi kiértékelése alapján bírálható el az engedély kiadása.

Előkészítő vizsgálatok díja:

 • 35 éves kor alatt 15.000,- Ft
 • 35 éves kor felett 30.000,- Ft

Az elvégzett előkészítő vizsgálatok díján felül a sportorvosi engedély díja 18 év alatt 1.000.- Ft, 18 év felett 2.000.- Ft, mely az OSEI részére fizetendő.