Arteriográfos vizsgálat

Miért van szükségem erre a vizsgálatra?


A szív- és érrendszeri betegségek több embert érintenek, mint bármely más betegség önmagában, hazánkban a vezető halálokot képezik. A szívet és az ereket érintő elváltozások tünetek nélkül fejlődnek ki, évtizedek alatt, és gyakran csak súlyos esetben, egy szívinfarktus vagy agyvérzés kapcsán derülnek ki, noha nagy részük megelőzhető lenne.

Egyre több szív- és érrendszeri rizikófaktorról, beleértve a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet, a dohányzást, a magasvérnyomást és az életkort – tudjuk meg, milyen szerepet játszanak a szívinfarktus, az agyvérzés és a szívelégtelenség létrejöttében. Ezek a tényezők összefüggésbe hozhatók az érfali funkcióvesztéssel is, mely végeredményben megemeli a kiserek ellenállását, így a szívet is nagyobb erőkifejtésre kényszeríti.

A pulzushullám-analízis egy olyan új technológia, mely segítséget nyújt orvosának ahhoz, hogy a szívéről és érrendszeréről minél pontosabb képet alkothasson. A fő ütőérben (aortában) mérhető centrális vérnyomás nem azonos a felkaron, hagyományos módszerrel mért vérnyomással. Az előbbi az, amely a szív teljesítményére közvetlen hatást gyakorol – a pulzushullám-analízis éppen ezt a nyomásértéket vizsgálja, így segítvén az Ön orvosát abban, hogy a szíve és az erei kapcsolatát könnyedén feltárja. Ez az új módszer tehát kiegészíti a hagyományos vizsgálatokat, és a szív- és érrendszeri funkcióról további információt nyújt.

 

Miért fontos a pulzushullám-analízis?


A szív- és érrendszeri betegségeket nem elegendő csupán jól kezelni, hanem inkább megelőzni, korai stádiumban feltárni, hiszen a prevenció egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint az akut ellátás. Az érrendszeri problémák életmódbeli (táplálkozás, sport) változtatásokkal, gyógyszeres kezeléssel igen kedvezősen befolyásolhatók. Az Ön orvosát a pulzushullám-analízis tehát a diagnosztikában segítheti, továbbá a terápia szükségességének megítélésében, és annak optimalizálásában (a leghatékonyabb kezelés kiválasztásában) is. Orvosa számára fontos információ, hogy az Ön szervezete hogyan reagál az előírt gyógykezelésre vagy javasolt életmódváltozásra.

 

Hogyan történik a pulzushullám-vizsgálat?


A vizsgálat gyors, egyszerű és fájdalommentes, mindössze három percet vesz igénybe, mialatt Ön kényelmesen egy ágyon fekszik. Az orvos vagy asszisztense egy mandzsettát helyez fel az Ön karjára, mint a vérnyomásmérésnél, ezután a műszer automatikusan felfújja azt – ez alatt történik meg a pulzushullám-görbék felvétele. A program automatikusan kiszámolja az Ön paramétereit: a vérnyomásértékeit, továbbá a centrális és a perifériás keringésre (azaz a nagy- és kiserekre) vonatkozó jellemzőit.

 

Mit kell tennem?


Beszéljen orvosával a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkről (rizikófaktorokról), és arról, hogy mit tehet annak érdekében, hogy ezek számát visszaszorítsa.

Ismeri-e az alábbi rizikófaktorokat?

  • Magasvérnyomás
  • Cukorbetegség vagy vesebetegség
  • Magas koleszterinszint
  • Túlsúly
  • Dohányzás
  • Korábbi szív- és érrendszeri betegség, esemény a családban
  • 40 fölöti életkor
  • Stresszes életmód
  • Fizikai aktivitás hiánya

Ha valamelyik is Önre illik, kérjük, konzultáljon orvosával!

 

Vissza