Ételintolerancia vizsgálat vérvétellel

Emberek milliói szenvednek élelmiszer intoleranciától.

Az immunmediált ételintolerancia az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus (elhúzódó) érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet "nem tűri" ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene. Az immunmediált ételintolerancia során a szervezetben bizonyos ételek összetevőivel szemben IgG-ellenanyag termelődik. Ez az ellenanyag – a reakciót kiváltó külső anyaggal együtt – lerakódik különböző szerveinkben, és ott helyi apró, de tartós gyulladást alakít ki.

Az étel-intolerancia során a tünetek lassan, órák, esetleg napok alatt jönnek létre. A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. Az ételintolerancia bizonyos esetekben magától megszűnhet. Például, ha valaki vékonybélgyulladáson esett át, és abból felépül, akkor bizonyos étel érzékenységi reakciók megszűnhetnek. Azonban az ételintoleranciát érdemes komolyan venni, mert kialakulhat belőle ételallergia.

 

Az ételallergia és étel intolerancia nem azonos fogalmak!


Az immunmediált ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel - akár napokkal, hetekkel később - jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A szervezetben bizonyos ételek összetevőivel szemben termelődő IgG-ellenanyag különböző szerveinkben helyi apró, de tartós gyulladást alakít ki, mely a tünetekért felelős. A népesség kb. 40%-a szenved tőle.

Az ételallergia a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei akár életveszélyesek is lehetnek. Ha ételallergia betegsége van egy embernek, akkor az ételben található allergén azonnali immunválaszt hoz létre, bőrviszketés, bőrkiütés, légszomj stb. formájában. Ezek a tünetek heveny lefolyásúak. Már kis mennyiségű ételtől is kialakul, és egy speciális antitest termelés indul meg a szervezetben, amit Immunglobulin E-nek neveznek. Előfordulása sokkal ritkább, a népesség mindössze 1% -át érinti.

 

Az immunmediált ételintolerancia tünetei


  • álmatlanság,
  • általános levertség
  • fáradékonyság
  • bőrproblémák: bőrkiütések, urticaria (csalánkiütés) angioedema, pattanás, ekcéma,
  • légző szervrendszer: orrfolyás, sinusitis, pharyngeális irritáció, asztma, köhögés.
  • depresszió,
  • emésztési zavarok, fekélyek a szájban, gyomor- vagy nyombélfekély, hasi görcsök, hányinger, puffadás, hasmenés, székrekedés, irritábilis bél szindróma (IBS),
  • ízületi gyulladások, izomfájdalmak
  • menstruációs problémák,
  • migrén, fejfájás,
  • súlyproblémák,
  • a csecsemőknél tapasztalható hasfájás is utalhat étel- intoleranciára, hiszen az anyatejen keresztül a baba is fogyaszthat az adott ételből.

A tünetek látszólag minden ok nélkül jelennek meg. A laborleletek, orvosi kivizsgálások általában negatív eredménnyel zárulnak.

 

Hogyan szüntethetjük meg panaszainkat?


Az első és legfontosabb lépés, hogy kiderítsük, mely ételre jelentkeznek a tüneket. Ennek egyik módja az un. üres diéta folytatása a tünetek megszűnéséig, majd 3-4 naponta 1-1 újabb étel bevezetésével ki lehet tapasztalni, mely étel okozza a panszokat. Ennél egyszerűbb, és gyorsabb eredményt ad az IgG mérés vérvizsgálattal.

Sajnos az ételintoleranciának nincs gyógyszeres kezelése, így a problémás élelmiszer vagy élelmiszerek azonosítása után el kell hagynunk azt a típusú élelmiszert az étrendünkből, ami miatt a tünetek jelentkeztek. A problémás élelmiszer elhagyásával panaszaink rövidesen maguktól alábbhagynak.

 

Vizsgált ételek


zab

káposzta

búza

sárgarépa

rizs

póréhagyma

kukorica

burgonya

rozs

zeller

durum búza

uborka

glutén

paprika félék

mandula

zöldség keverék

Brazil dió

grapefruit

kesudio

dinnye keverék

tea

földi mogyoró

dió

szójabab

tehéntej

kakaóbab

teljes tojás

alma

csirke

fekete ribizli

bárány

olajbogyó

marha hús

narancs és citrom

sertéshús

földieper

fehér hal keverék

paradicsom

édesvízi hal keverék

gyömbér

tonhal

fokhagyma

rák és kagyló keverék

gomba

brokkoli

élesztő

 

Vissza